Vijesti 10.07.2016.

Direktor gradske Toplane: Isključivanje sa mreže ugrožava sistem

ČITANJE: 2 minute

Isključivanje potrošača sa toplovodne mreže u ovom trenutku nije moguće, jer bi došlo do ugrožavanja stabilnosti kompletnog toplifikacionog sistema.

Izjavio je to u petak za “Glas Srpske” direktor “Toplane” Mićo Milovanović naglasivši da je u toku definisanje uslova pod kojima se potrošači mogu odjaviti sa toplifikacione mreže.

– Uslovi isključenja sa mreže morali bi biti onakvi kakvi su u zemljama Evropske unije. Do sada nije poštovan postupak isključenja, zbog čega se isključio veliki broj potrošača. Samim tim ugroženo je funkcionisanje cjelokupnog toplifikacionog sistema. Instalisana snaga centralnog grijanja u zgradama je određena uz pretpostavku da se griju svi stanovi – kazao je Milovanović.

Objasnio je da ukoliko se u zajedničkom objektu isključi određen broj potrošača to neizbježno ugrožava energetsku stabilnost objekta.

– To znači da se ugrožava normalno grijanje neisključenih potrošača. Uvjeren sam da ovim postupkom “Toplana” ne ugrožava prava potrošača – naveo je Milovanović.

Istakao je da je u skoro svim zahtjevima za isključenje koji su pristigli u “Toplanu”, njih oko 230, kao razlog navedena nemogućnost plaćanja.

– U značajnom broju slučajeva, znajući za ekonomsko stanje potrošača, razlog nije ekonomski. Sumnjamo u poštenu namjeru tih potrošača. Zbog nedefinisanih uslova isključenja, smatramo da bi se određen broj ilegalno priključio na mrežu, odmah nakon isključenja – kazao je Milovanović i dodao da su u “Toplani” zbog svih navedenih razloga izuzetno oprezni kada su isključenja u pitanju.

Milovanović je ranije rekao da je minula sezona grijanja bila najbolja u postratnom periodu i da to potvrđuje veoma mali broj reklamacija.

– Kvalitet naših usluga je vidljiv i po iznosu odobrenih umanjenja računa zbog lošijeg kvaliteta grijanja. One su u sezoni 2011/12. iznosile 765.471 KM, a ove svega 12.436 KM – kazao je tom prilikom Milovanović.

Statistika

Prema informaciji o poslovanju “Toplane” za prošlu godinu, ovo komunalno preduzeće je imalo ukupno 20.025 potrošača. Racionalnim poslovanjem gradska “Toplana” je u prethodne tri godine uštedjela 18,8 miliona KM, od čega je samo lani ušteđeno 5,5 miliona KM kroz smanjenje potrošnje mazuta, struje i vode.

U prethodnom periodu u rekonstrukciju distributivnog sistema uloženo je 13 miliona KM sopstvenih sredstava, a u izgradnju dvije periferne kotlovnice devet miliona KM.

(Glas Srpske)