Biznis 13.12.2016.

Direktor “Kosmosa” tvrdi da je opstanak preduzeća moguć

ČITANJE: 2 minute

U Vladi RS još uvijek nisu odlučili da li će podržati nastavak restrukturiranja u banjalučkom “Kosmosu” ili će, ipak, predložiti stečaj.

U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva kratko su rekli da se Vlade Srpske 17. novembra upoznala sa predlogom odluke o dopuni plana finansijskog i operativnog restrukturisanja te da je potrebno izvršiti dodatne konsultacije.

S obzirom da Pravobranilaštvo nije dobilo odobrenje od Vlade RS da 5. decembra na skupštini povjerilaca glasa za nastavak ovog procesa, ročište će biti ponovljeno 21. decembra.

“Kosmos” je od avgusta, u procesu restrukturiranja, počeo da proizvodi i zarađuje, a radici redovno dobijaju plate.

Direktor ove firme, Dušan Vještica smatra da su sve dileme otklonjene i da očekuje da se za plan glasa pozitivno.

– Na sastanku kod ministra Đokića, koji je održan nakon te skupštine, smo otklonili sve nedoumice. “Kosmos” je pokazao da može da radi i imamo dosta poslova u pripremi. Za sljedeće godinu imamo toliko najavljenih ugovora da nećemo moći sve stići – istakao je Vještica.

Objasnio je da se realizuje treća serija proizvodnje paleta za autoindustriju za austrijsko tržište, a okvirni ugovor je preko 1,8 miliona evra.

– Radimo sa Srbijom, a otvorila se i dugo najavljivana saradnja sa Egiptom u vojnoj industriji, koji polako kreće sa realizacijom. Bile su nam i na pregovorima dvije delegacije iz Poljske – rekao je Vještica.

Sudski povjerenik u procesu restrukturiranja “Kosmosa” Goran Radivojac kaže da još uvijek ni on ne zna kakv je stav resornog ministarstva.

– Njima je dopuna plana dostavljena 4. novembra, a još uvijek se nisu izjasnili. Mislim da stečaj nije riješenje, jer je “Kosmosu” odblokiran račun, naplaćeno je preko 530.000 KM, radnicima se isplaćuju plate, a obaveze se redovno izmiruju. To nam pokazuje da Kosmos ima života i da može da radi, a za nastavak restrukturiranja su se izjasnili i radnici, njih 175, koji su, pored države, apsolutni povjerici – istakao je Radivojac.

Oprema

Kosmos jedini u RS može da radi remont motora i transformatora velike snage. Oprema u elektroenergetskom sektoru je u dobrom stanju, a tehnologija nam je zastarela u dijelu izrade mašinskih proizvoda, koju planiramo u narednoj godini obnoviti – kaže Vještica.

(blic.rs)