Vijesti 23.07.2021.

Direktorica progovorila: Gradonačelniče, zašto ne dovezete bagere! Skrnavljenje spomenika i kriminalni ugovori

ČITANJE: 3 minute

Narodno pozorište u centru skandala! Direktorica traži odgovornost onih koji su sklapali štetne ugovore i uništavali spomenik kulture, te poziva gradonačelnika Stanivukovića da doveze bagere, piše Buka.

Prije nekoliko godina gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković je govorio da su kafići naslonjeni na Narodno pozorište ruglo, a danas iste te ugostiteljske objekte legalizuje.

Zbog toga ga direktorica pita da li se njegovo mišljenje promijenilo i da li za njega ovi objekti više ne predstavljaju ruglo.

„Možda je sad ruglo institucija kulture koja ometa rad istih tih ugostiteljskih objekata. Šta se desilo u promjeni stava?“

Staklena bašta u ulici Bana Milosavljevića nema upotrebnu dozvolu. Taj lokal je inače priključen na sve komunalne priključke Narodnog pozorišta i to su sve izrazito nepovoljni ugovori.

A radi se o ugovorima potpisanim između Željka Savića i bivšeg direktora Narodnog pozorišta RS Nenada Novakovića.

Naime, sporni ugovor se odnosi na kafić(e) kod Narodnog pozorišta koji su u vlasništvu Željka Savića, a sam ugovor je potpisan 20.8.2019. godine, tj. nešto više od godinu dana prije odlaska sa vlasti bivšeg gradonačelnika.

Aneks IV ugovora odredio je da Savić zakupljuje prostor od oko 350m² (staklena bašta prema Ulici Bana Milosavljevića, staklena bašta prema Ulici kralja Petra I Karađorđevića i na spratu Narodnog pozorišta prostorije kluba) za 1.200 KM mjesečno, što dođe blizu 30 feninga po metru kvadratnom za prostor u centru grada. Ugovor je potpisan na 10 godina!

Nevjerovatna stvar je da su u zakup prostorija uračunate i komunalije, tako da praktično napravi veći trošak Pozorištu nego što plati za kiriju.

Direktorica pozorišta Maja Dodig zbog toga postavlja pitanje kako je izdata u maju mjesecu upotrebna dozvola za lokal u ulici Bana Milosavljevića koju nije do tad posjedovao, posebno imajući u vidu da za to nema komunalne saglasnosti.

“Kako je izvršen tehnički prijem i izdata komunalna dozvola. Takođe, Republički zavod za zaštiu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa u skladu sa odlukom o izmjenama i dopunama odluke o proglašenju istorijskog spomenika Narodnog pozorišta RS nacionalnim spomenikom BiH utvrdila mjere zaštite kojima je propisano da su na prostoru nacionalnog spomenika dozvoljeni radovi na tekućem održavanju, konzervatorsko-restauratorski radovi, kao i radovi kojima je cilj prezentacija nacionalnog spomenika, te da sve neprimjerene intervencije na objektu urađene nakon donošenja odluke o proglašenju istorijskog spomenika, dogradnja dijelova objekta na jugoistočnoj i jugozapadnoj strain, to su ti objekti, reklamni panoi na jugozapadnoj strain i intervencije na krovnim terasama trebaju da se uklone”, tvrdi Dodig.

Ona navodi da je NPRS upoznalo kabinet gradonačelnika i administraciju Grada Banjaluke o ovom stavu kojim se sve dosadašnje saglasnosti u vezi sa intervencijama i nadogradnjama na zgradi Narodnog pozorišta stavljaju van snage.

“Ali, ovo se uporno ignoriše. Pa gdje su sad bageri, uvaženi gradonačelniče da branite spomenik.”

Direktorica je rekla da je jedna od najodgovornijih osoba za sve što je urađeno u ovom slučaju na štetu Narodnog pozorišta bivši direktor Nenad Novaković i da će ona ako treba podnijeti  krivične prijave.

Dodig se danas obratila medijima zajedno sa predstavnicima Udruženja ReStart Srpska koji su prvi pokrenuli priču o štetnim ugovorima između Narodnog pozorišta i vlasnika ugostiteljskih objekata.

Mirko Komljenović iz Restarta kaže da im se direktorica pozorišta obratila jer su upravo oni nedavno o tome govorili i da pokušaju zajedno da alarmiraju javnost i sve upoznaju sa kriminalom koji se dešava.

“Nama nije bitno ko je u kojoj političkoj partiji, već nam je važno da ukazujemo na kriminal da bi zaštitili naše, kako to ime kaže, Narodno pozorište.”

(E.M)