Vijesti 23.07.2021.

Đajić ugostio porodicu Dragana Cigana koji je stradao spasavajući djecu u Italiji

ČITANJE: 2 minute

Danas se navršava 14 godina kako je u italijanskom gradu Lido di Jezolo poginuo Dragan Cigan iz Branešaca kod Čelinca, koji je iz ustalasalog mora spasao dvoje italijanske djece.

Tim povodom, profesor dr Vlado Đajić sastao se sa kćerkom i suprugom heroja iz Branešaca i uručio im značajnu finansijsku podršku, laptop i obećao svaki vid pomoći u budućnosti, piše Srpskainfo.

Dr Đajić je istakao da je ponosan na herojski čin Dragana Cigana koji je, iako nevješt plivač, skočio u more da spasi njemu nepoznatu djecu, a da iza sebe ostavi svoje dvoje djece.

– To je na sve nas ostavilo veoma snažan utisak. Ne postoje riječi kojima mogu da opišem ponos koji osjećamo. Njegova porodica u meni ima i uvijek će imati istinskog prijatelja i biće im pružen svaki vid neophodne podrške u budućnosti. Ono što mi možemo uraditi je u svakom slučaju malo, u odnosu na Draganovu žrtvu – rekao je dr Đajić, kome se Draganova supruga Dijana zahvalila na pomoći i uvažavanju, te naglasila da je veoma ganuta ovim činom.

– Malo je ljudi koji su se ovih godina javljali da pitaju kako žive Draganova djeca. Nedavno sam postala baka, pošto je starija kćerka dobila dijete i jako sam srećna zbog toga, a istovremeno jako tužna što moj Dragan nije dočekao unuče – rekla je Dijana Cigan.

Dragan Cigan je sa nestankom u virovima rijeke Kortelezo i Jadranskog mora, ušao u legednu. Čitava Italiija je znala njegovo ime. Posthumno je odlikovan od strane tadašnjeg premijera Đorđa Napolitana najvišim italijanskim civilnim priznanjem “Zlatnim ordenom časti” i “Spomenicom za nezapamćeno herojstvo i humano djelo”. U Lido di Jezolu je dobio i ulicu sa svojim imenom, a u toku je i snimanje dokumentarnog filma o njemu. Takođe, njegova porodica je dobila stan od grupacija građevinskih preduzeća “Union Lavoro” uz novčanu pomoć pokrajine Veneto gdje je Dragan stanovao, radio i gdje je okončao život. Takođe, kćerkama su dodjeljene stipendije za školovanje koje su koristile do prije nekoliko godina.

Danas supruga i mlađa kćerka žive od Dijanine plate koju prima kao radnica na održavanju higijene u Poljoprivrednoj školi u Banjaluci.

(E.M)