DJEČIJE POZORIŠTE RS: Duh se uzdiže nad surovom realnošću

Iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske poručili su povodom obilježavanja Međunarodnog dana pozorišta – 27. marta da je djelovanje na internetu, emitovanje predstava, te komuniciranje sa publikom na društvenim mrežama istinsko uzdizanje duha nad surovom stvarnošću uzrokovanom pandemijom virusa korona.

“Iako se ne vidimo – zajedno smo i neka nam umjetnost pomogne da zdravi i ponosni jedni na druge dočekamo dan kada ćemo aplauzom posvjedočiti da smo pobijedili”, poruka je Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Iz Dječijeg pozorišta su naveli da se Međunarodni dan pozorišta u cijelom svijetu obilježava od 1962. godine tako što se na scenama svih pozorišta čita poruka koju svake godine ispisuju svjetski autoriteti teatra – glumci, reditelji, dramaturzi, pisci.

“Pripremili smo se da se, čitanjem ove poruke na našoj sceni, pridružimo velikoj svjetskoj porodici pozorišta, ali kako je taj veliki svijet, zajedno sa svima nama, u istoj nevolji, želimo da se objavljivanjem ove poruke, pripremljene prije pandemije virusom korona, u rečenicama dramskog pisca Šahida Nadima iz Pakistana simbolično prepozna snaga koju i u ovakvim okolnostima dokazuju naša pozorišta”, navodi se u saopštenju.

Nadim je u poruci napomenuo da u današnjem svijetu u kome su netrpeljivost, mržnja i nasilje ponovo u porastu, a planeta tone sve dublje i dublje u klimatsku katastrofu, ljudi moraju da obnove duhovnu snagu.

“Moramo se boriti protiv apatije, letargije, pesimizma, pohlepe i nepoštovanja svijeta u kojem živimo, planeti na kojoj živimo”, napisao je Nadim.

On je istakao i da pozorište ima svoju plemenitu ulogu da ispuni čovječanstvo energijom i pokrene ga da se izdigne iz vlastitog pada u ambis.

“Ono može da uzdigne pozornicu, prostor za izvođenje u nešto sveto”, napisao je pakistanski dramski pisac.

Nisu li ove rečenice, zaključili su iz Dječijeg pozorišta Srpske, iako napisane prije nego što su pozorišta zatvorena, poruka da je djelovanje na internetu, emitovanje predstava, komuniciranje sa publikom na društvenim mrežama, istinsko uzdizanje duha nad surovom stvarnošću.

(Srna)

VIRUSOLOZI: Otvorite prozore, pustite sunce u prostorije

Predsjednik Visokog instituta za zdravlje Italije Silvio Brusafero izjavio je da da nema dokaza da virus kruži u vazduhu. Prema raspoloživim epidemiološkim podacima, glavni načini prenošenje virusa korona je preko kapljica (sitne kapljice pljuvačke) i direktnim kontaktom. “Nulte su mogućnosti da će viruskorona s ljetom nestati. Još uvijek znamo malo o porijeklu i trajanju ovoga

LUKAČ: Zbog vanrednog stanja ne možemo svečano obilježiti Dan policije

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač čestitao je Dan policije svim pripadnicima MUP-a, a građane je pozvao da poštuju sve mjere nadležnih institucija kada je riječ o suzbijanju širenja korona virusa. On je naglasio da se policija svim snagama i kapacitetima bori da održi dobro bezbjednosno stanje u Srpskoj, kao i javni red i

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA STVARA STRES Putem Skajpa i telefona pružaju psihološku pomoć

Trenutna epidemiološka situacija može biti stresna za ljude, a građani kojima treba psihološka podrška, pomoć mogu potražiti od Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja u Banjaluci, svaki dan od 7 do 20 časova.  – Javite nam se putem Skajpa na adresi CZMZ Banjaluka ili na broj telefona 051/230-250- poručili su iz ovog Centra, podsjećajući da

VLADA IZDVOJILA 3,6 MILIONA KM Sletio drugi avion sa opremom za pokretnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke sletio je drugi avion iz Njemačke sa opremom za pokretnu bolnicu koju je nabavila Vlada Republike Srpske.  Za nabavku pokretne bolnice sa 500 bolničkih kreveta i pratećom opremom Vlada je izdvojila 3,6 miliona KM. Pokretna bolnica je kupljena u okviru borbe protiv virusa korona. Ministar zdravlja i socijalne

Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

Avionom iz Švedske sutra u Sarajevo stiže između 30 i 100 državljana BiH za koje je obezbijeđen karantin u Studentskom domu na Bjelavama, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić. Nenadić je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare rekao je da u Kantonu u posljednja 24 časa nije zabilježen nijedan slučaj zaraze,