Dječije pozorište RS osvojilo tri nagrade na dva festivala

Na samom početku pozorišne sezone Dječije pozorište Republike Srpske učestvovalo je na dva pozorišna festivala i osvojilo tri nagrade.

Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske, Odisej-San o povratku dobitnik je dvije nagrade na VIII Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici.

Na Festivalu je učestvovalo deset predstava iz pet zemalja, a pored predstave Odisej-san o povratku Dječijeg pozorišta Republike Srpske u takmičarskom programu Festivala publika i žiri imali su priliku da vide i predstave Cveće male Ide Pozorišta lutaka iz Niša, Vanda lavanda Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, Pod žicama KronikoKab iz Osija u Italiji i Error 404 Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Festivaske predstave ocjenjivao je stručni žiri u sastavu: Goran Bulajić, reditelj i dramaturg iz Crne Gore, Jelena Stojanović-Patrnogić, direktorica „Pozorišta za decu Kragujevac“ i Međunarodnog lutkarskog festivala „Zlatna iskra“ iz Srbije i Vladimir Lazovski, zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije i predstavi Odisej-San o povratku dodijelio dvije nagrade. Predsjednik stručnog žirija i dramaturg, Goran Bulajić, kazao je da je većinom glasova odlučeno da se nagrada za najbolju režiju dodijeli Biserki Kolevskoj za režiju predstave Odisej-San o povratku u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta RSiz Banja Luke. Žiri je jednoglasno odlučio da se i nagrada za najbolju scenografiju dodijeli Svili Veličkovoj za scenografiju u predstavi Odisej-San o povratku.

Reditelj ove čarobne predstave, Biserka Kolevska, režirala je više od 40 predstava koje su osvojile na desetine nagrada na međunarodnim festivalima širom svijeta, a dobitnica je ovogodišnje plakete Grada Banja Luka za izuzetna ostvarenja u oblasti kulture i doprinos u razvoju pozorišne umjetnosti. Scenografiju predstave, kao i dizajn lutka potpisuje još jedna uspješna bugarska umjetnica, Svila Veličkova. U predstavi igraju glumci Dječijeg pozorišta RS: Duško Mazalica, Zorana Šuman, Aleksandar Blanić, Ana Anđelić, Đorđe Janković, Đurđa Babić i Saša Terzić. Predstava Odisej-San o povratku jedna je od najnagrađivanijih predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske koja je ovoj kući na brojnim međunarodnim festivalima, donijela značajne nagrade uključujući i glavne – za najbolju predstavu, za najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju animaciju, najbolju scenografiju, svjetlosno oblikovanje i vizuelni identitet predstave.

Na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu koje okuplja najbolje lutkarske predstave iz regije koje su u prethodnoj godini osvojile značajne nagrade, ansambl predstave Mačak u čizmama Dječijeg pozorišta Republike Srpske dobitnik je nagrade za kolektivnu animaciju lutaka. Ove godini, stručni žiri bijenala u sastavu Zoran Đerić, Ria Trdin i Dubravka Zrnčić-Kulenović odlučio da dodijeli pet ravnopravnih nagrada ansamblima i pojedincima, a ne jednoj predstavi u cjelini. Ansambl predstave Mačak u čizmama Dječijeg pozorišta Republike Srpske, prema riječima žirija pokazao je disciplinu i spretnost u uspostavljanju odnosa glumac-lutka.

Predstavu Mačak u čizmama režirao je bugarski reditelj Todor Valov. Scenograf predstave je Stefka Kjvlijeva, a kompozitor Plamen Mirčev-Miron. U predstavi igraju: Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić.

Tročlani žiri 10. Bugojanskog bijenala u odluci je, takođe, naveo da su sve izvedbe bile na visokom profesionalnom nivou, što pokazuje da lutkarska umjetnost u regiji ima svoj kontinuitet, kao i umjetnički razvoj.

Deseto po redu Bugojansko lutkarsko bijenale svojoj vjernoj publici predstavilo je najbolja lutkarska ostvarenja iz regije, a pored predstave Mačak u čizmama Dječijeg pozorišta Republike Srpske, odigrane su i predstave Zatvorenik i Šestoprsti Pozorišta mladih iz Novog Sada, Nezaboravak Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Korenčov palček Mini teatra iz LJubljane, Tobi Teatra za djecu i mlade iz Skoplja i Zmaj i princeze Lutkarskog kazališta iz Mostara.

Dječije pozorište Republike Srpske otputovaće sljedeće sedmice na još jedan međunarodni festival na kome će izvesti predstavu Ježeva kućica.

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog