Vijesti 02.03.2017.

Djecu i omladinu istrgnuti iz kandži kocke

ČITANJE: 3 minute

Maloljetničko kockanje, koje je najizraženije u sportskim kladionicama, ozbiljan je problem kojim će se u narednom periodu intenzivnije baviti i Republička uprava za igre na sreću širom RS, kako bi najmlađi bili istrgnuti iz kandži ove pošasti.

Inspektori Uprave u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, te trebinjskom i bilećkom policijom otkrili su u utorak u sportskoj kladionici “Full” u Bileći pet maloljetnika koji su se kladili, zbog čega je protiv vlasnika kladionice pokrenut prekršajni postupak. Slična sudbina očekuje i vlasnike drugih kladionica koji se ogluše o zakon.

Da je problem maloljetničkog kockanja primio dramatične razmjere pokazuje i to što je mnogim đacima kockanje postalo način života pa novac od džeparca troše na tikete ili slot-aparate. Odlazak u kladionicu je nerijetko i razlog bježanja sa nastave.

Portparol Republičke uprave Danijela Ćapin kaže da će zbog slučaja u Bileći, ali i sve učestalije pojave maloljetnika u objektima gdje se priređuju igre na sreću, u budućem periodu biti sproveden veći broj inspekcijskih kontrola.

Ona je navela da je Zakonom o igrama na sreću licima mlađim od 18 godina zabranjen ulaz u objekte gdje se priređuju igre na sređu, a u slučaju sumnji na starost igrača, priređivači igara su dužni da zatraže na uvid lična dokumenta.

Direktor firme “Am sport”, koja ima mrežu kladionica, Darko Krivokuća kaže da podržava akciju Uprave istakavši da svaki vlasnik kladionice treba da bude kažnjen ako maloljetniku dopusti klađenje.

– Problem je to što ti momci od 16 ili 17 godina izgledaju vrlo odraslo, a često imaju i ličnu kartu i kad radnici u kladionici zatraže ovaj dokument na uvid oni ga uredno pokažu skrivajući godinu rođenja – priča Krivokuća.

Ističe da radnice na uplatnim mjestima često imaju i ozbiljne probleme kada starijim maloljetnicima kažu da moraju napustiti kladionicu.

– Nerijetko se dešava da negoduju i prave probleme, a dok policija dođe, oni odu – priča Krivokuća.

On smatra da osim vlasnika kladionica treba kažnjavati i roditelje čija se djece klade.

– Često se desi da otac dođe u kadionicu, popunjava tiket, a sa sobom povede maloljetno dijete ili ima slučajeva da pošalju dijete da im uplati tiket. Nedavno je jedna radnica imala problem, jer je roditelj došao i napao je zašto je vratila njegovog sina bez uplaćenog tiketa kad ga je on poslao da to učini – objašnjava Krivokuća.

Prema riječima psihologa Aleksandra Milića, maloljetnici koji se klade su uglavnom djeca koja zanemaruju školu i tonu u ovaj oblik zavisnosti.

– Nužno je preduzeti ne samo zakonske nego i mjere preventivnog djelovanja u školama i porodicama, ali dokle god te igre na sreću donose profit, nema većeg napretka ni u slučaju sankcionisanja – smatra Milić i naglašava da djeca koja su po prirodi pasivna i imaju previše slobodnog vremena najčešće provode vrijeme kockajući se, ne samo u sportskim kladionicama, već i putem telefona ili računara.

Kazne

Danijela Ćapin je istakla da su Zakonom o igrama na sreću za pravno lice koje dozvoli prisustvo maloljetnicima u objektima gdje se priređuju ove igre ili im se omogući učešće u igrama zaprijećena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 30.000.

– Kazne za isti prekršaj za odgovorno lice u pravnom licu se kreću od 2.000 do 6.000 KM – rekla je Ćapinova.

(Glas)