Vijesti 27.05.2022.

Djela i riječi: Potpisan Sporazum o suzbijanju govora mržnje na društvenim mrežama

ČITANJE: 1 minuta

U okviru projekta „Društveni mediji za mir“, predstavnici više od trideset lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine potpisali su Sporazum o suzbijanju govora mržnje i narativa podjele na društvenim mrežama.

Ispred Grada Banje Luke ovom događaju i potpisivanju ovog sporazuma, prisustvovala je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti, Milada Šukalo, koja je naglasila kako je riječ o bitnom projektu za sve lokalne zajednice.

-Ovaj projekat uspješno implementira UNESCO uz pomoć Evropske unije, a sve u cilju promovisanja mirnog i pravednog društva, sa posebnim akcentom na očuvanje slobode izražavanja – rekla je savjetnica gradonačelnika.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i podsekretar Ujedinjenih nacija za globalne komunikacije, Melisa Fleming, koja je govor mržnje uporedila sa hiljadu posjekotina papirom.

-Ukoliko uporno izgovarate uvrede i to se umnožava na platformi društvenih mreža, onda to postaje toliko veliko, te je nemoguće to kontrolisati– naglasila je Fleming.

Potpisivanje Sporazuma odražava opredjeljenje predstavnika lokalnih zajednica prema ostvarivanju jedinstvenog, zajedničkog cilja, a to je osiguravanje mirnog društva i promocije korištenja društvenih medija za javno dobro.

Ovaj projekat će trajati 36 mjeseci te je u potpunosti finansiran iz sredstava Evropske unije.

(E.M)