Vijesti 23.01.2019.

DNEVNE OBAVEZE LAKŠE UZ PET TAKSI VOZILA Osobe sa invaliditetom traže bolje uslove prevoza u Banjaluci

ČITANJE: 4 minute

Humantarni udruženje Partner je uputilo inicijativu Gradu za izmjenu odluke o taksi prevozu kojom bi se povećao broj ovih vozila u Banjaluci i ona bi bila namijenjena za prevoz lica sa invaliditeom.

Član ovog udruženja Ivo Matošević je rekao da odlukom gradonačelnika trenutno u gradu ima 265 taksi i od tog broja je samo jedno “In taksi” namjensko vozilo za prevoz lica sa invaliditetom.

– Mi smo tražili da se ta odluka izmjeni i da se proširi na 270 taksija odnosno za pet novih koji bi bili namijenjeni za prevoz lica sa invaliditetom kako bi mi zadovoljili svoje osnovne potrebe.  Imamo interes privatnog sektora koji bi želeleo da obezbjedi prevoz lica sa invaliditetom u vozilima koja bi bila prilagođene za naše potrebe ali ne mogu dobiti dozvole za rad od Gradske uprave zbog propisa koji su trenutno na snazi. Oni bi radili o svom trošku kao ostali taksisti bez sufinansiranja Grada – objasnio je Matošević.

Precizirao je da jedno taksi vozilo, In taksi koje sufinansira Grad ne može kvalitetno zadovoljiti ni 30 odsto njihovih svakodnevnih potreba.

– Imamo spisak lica koji koriste taj prevoz i kada jedno odustane ide onaj sledeći i tako se čeka dok ne dođemo na red. Dodatna vozila bi korisnicima kolica kao što sam ja omogućila da kada ne primjer  završim neke svoje obaveze mogu pozvati taksi koji bi odmah došao po mene i time bi bez velikog čekanja mogao da se vratim  kući ili da odem na  neko drugo mjesto. To sada nije moguće jer imamo samo jedan taksi. Nadam se da će nam Grad izaći u susret i promeniti propise koji će nam omogućiti da naša svakodnevica bude lakša – naglasio je Matošević.

Kazao je da bi ta nova taksi vozila isto moglo da posluže i za lica sa invaliditetom koja nisu iz Banjaluke a koja dolaze u naš grad.

– Takav prevoz bi i njima dobro došao – rekao je Matošević

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je rekao da su dobili ovu inicijativ.

 

– Treba razmotiriti mogućnost da se prevoz lica sa invaliditetom proširi sa dodatnim vozilima – rekao je Sandić.

Kazao je da izmena odluke može stvoriti određene probleme.

– Može doći do zlouptreba odnosno da neko na mala vrata dobije odobrenje da vrši taksi prevoz a da ne vrši samo prevoz lica sa invaliditeom – rekao je Sandić.

Podsetio je da Grad već sufinansira jedan kombi za prevoz za lica sa invalidtetom kroz uslugu In taksi i to u iznosu od 30.000 KM godišnje.

– Radi se o cjelodnevnoj usluzi koja je na raspolaganju licima sa invaliditetom od sedam do 21 čas – rekao je Sandić.

Pored izmjene odluke koju traži ovo udruženje Sandić je naveo da postoje i druge mogućnosti koje bi poboljšale prevoz lica sa invaliditetom u gradu.

– Jedna od njih je i da se odobre dodatna sredstva kojima bi se sufinasiralo još jedno takvo vozilo za njihov prevoz – kazao je Sandić.

Za vršenje registrovanog taksi prevoza fizička lica moraju imati riješenje o odobrenoj djelatnosti taksi prevoza, a pravna lica saglasnost za taksi vozilo. Nakon predaje zahtjeva i ispunjavanja propisanih uslova, fizička/pravna lica se stavljaju na jedinstvenu rang listu čekanja.

Riješenje, odnosno saglasnost se daje ukoliko postoji slobodno mjesto s obzirom na utvrđeni maksimalni broj taksi vozila u Gradu Banjaluka, koji iznosi 265, a koji je 2005. godine utvrđen Zaključkom gradonačelnika. Od tog broja 231 vozilo je u posjedu samostalnih taksi prevoznika, a 34 vozila u posjedu pravnih lica.

In Taksi vozi od 2016. godine

Banjaluka je 2016. godine uvela prevoz lica sa invaliditetom na principu taksi prevoza pod nazivom “In taksi” i prvi je grad u BiH sa ovom uslugom. Od maja prošle godine ova usluga, umjesto dvokratno, dostupna je licima sa invaliditetom cijeli dan. Grad sufinansira deo cijene, i to start vožnje u iznosu od 2,57 KM i po kilometru 1,57 KM, a lice sa invaliditetom plaća 0,4 KM start  i 40 pfeninga po kilometru. In Taksi mogu koristiti sva lica sa invaliditetom koja se nalaze na spisku Gradskog odbora udruženja invalida Banjaluka.

(Srpskainfo)