Vijesti 27.02.2018.

Do podataka o statusu ličnih dokumenata putem “sms servisa”

ČITANJE: 1 minuta

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da građani mogu putem “SMS servisa” da provjere podatke i dobiju obavještenja iz registra Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske o statusu ličnih dokumenata, novčanim kaznama, uplatama, te kaznenim bodovima.

Iz Uprave je saopšteno da “SMS servis” omogućava jednostavno i brzo dobijanje podataka o trenutnom statusu lične karte, vozačke dozvole ili putne isprave, odnosno o zahtjevu za njihovim izdavanjem.

Ovaj servis omogućava i uvid u registraciju vozila, u pojedinačne ili sve neplaćene novčane kazne, kao i pojedinačni ili ukupan iznos kaznenih bodova.

“Za svaku od navedenih usluga postoji tekst koji se šalje na jedinstven broj  091-110-122. Za provjeru statusa lične karte šalje se poruka `LK`, za vozačku dozvolu `VD`, za pasoš `PI`, za registraciju vozila `registracija`, razmak i registarska oznaka”, precizirano je u saopštenju.

Uslov za korišćenje ovog servisa je da građanin lično prijavi broj svog mobilnog telefona organizacionoj jedinici MUP-a Republike Srpske, nadležnoj za izdavanje ličnih dokumenata u kojoj ima prebivalište ili boravište.

Cijena usluge 0,10 KM po poslatoj poruci, a uslugu servisa mogu koristiti svi građani bez obzira na mobilnog operatera.

Detaljne informacije o korišćenju servisa mogu se dobiti na interenet stranici MUP-a Republike Srpske.

(Srna)