Magazin 29.03.2018.

DOBRE VIJESTI Festival animiranog filma i ove godine u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Upravi odbor Asocijacije za vizuelne umjetnosti FENIX ART objavio je da će Banjaluka ipak i ove godine biti domaćin Međunarodnog festivala animiranog filma.

Iako je ranije najavljeno da Međunarodni festival animiranog filma “Banjaluka 2018” ove godine neće biti održan, festival će se ipak desiti u oktobru.

“Tokom proteklih nekoliko mjeseci Asocijacija za vizuelne umjetnosti FENIX ART iz Banjaluke sa raznih strana dobijala je moralnu podršku, prijedloge i konkretne ponude da se Međunarodni festival animiranog filma u Banjaluci ne ugasi nakon deset godina održavanja”, naveli su iz FENIX ART-a.

Iz ove Asocijacije kažu da su razlozi za odluku prvenstveno materijalne prirode:

“Udruženje filmskih radnika u Bosni i Hercegovini odlučilo je da značajno finansijski podrži održavanje festivala, a konkretnu ponudu organizatori festivala dobili su i od Vlade Ljevara, direktora Oskar filma iz Banjaluke, koji je za potrebe festivala pod povoljnim uslovima ustupio dvorane Cineplexa Palas, kao i vrhunsku projekcionu tehniku.

Asocijacija za vizuelne umjetnosti računa, kao i ranijih godina, na finansijku podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje još nije raspisalo ovogodišnji konkurs za filmske festivale. Odlukom Upravnog odbora Asocijacije, zbog skromne finansijske podrške Grada Banjaluka, Međunarodni festival animiranog filma ove godine neće se nalaziti u Kalendaru kulturnih manifestacija Banjaluke.”

Zbog izuzetne podrške festivalu od strane Kulturnog centra Trebinje, festival će ove godine istovremeno biti održan u gradovima Banjaluka i Trebinje.

(Mondo)