DODIK: Јedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da situacija u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH ostaje nepromijenjena i da nema inicijative da se uspostavi Savjet ministara.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je sinoć sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem bezuspješno pokušavao da dogovori kako da se pokrene ono što je u nadležnosti Predsjedništva, a to je pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je istakao da je neophodno da se formira Savjet ministara i da se uvaže stavovi koji su bili izneseni od Evropske komisije, koja nije postavila pitanje članstva u NATO-u, podsjetivši da ni pet zemlja članica EU nije u članstvu NATO-a.

“Kada prvi put predate Godišnji nacionalni program (ANP), kretanje ka NATO-u, vi ste se odlučili za članstvo u NATO-u”, rekao je Dodik, ponovivši da je odluka Republike Srpske da ne podrži ulazak u NATO i da niko iz Srpske nema pravo da podrži ulazak BiH u ovaj savez.

Dodik je poručio da on više neće inicirati razgovore o formiranju vlasti.

Govoreći o sutrašnjem sastanku delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, Dodik je rekao da je to njihovo pravo i da će na sastanku vjerovatno biti riječi o formiranju vlasti u Federaciji BiH (FBiH).

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ukazao je na to da SDA koči formiranje vlasti na nivou i FBiH i BiH, te napomenuo da je nemoguće održati tezu o blokadama u BiH, a postoji neriješen problem na nivou FBiH.

On je dodao da činjenicu da je BiH “paralizovana” po svim važnim pitanjima dokazuje i migrantska kriza, navodeći da je i na današnjoj sjednici Predsjedništva od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen konzistentan plan za rješavanje problema sa migrantima.

Dodik je podsjetio da je do sada taj plan od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen tri puta, da bude dostavljen u roku od sedam dana, i da to nije učinjeno.

“Ni nakon ranijih zahtjeva od Savjeta ministara nikada nije stigao odgovor, niti bilo kakav izvještaj i zato smo danas opet zatražili da nam dostavi konzistentan, sprovodiv plan koji će da odgovara ustavnom poretku”, kaže Dodik.

On je ocijenio da Savjet ministara u tehničkom mandatu nema ni želje ni htijenja da odgovori Predsjedništvu, kao najvišem organu.
 

(atv)

Radović pozvao građane Srbije i BiH da ljetuju u Crnoj Gori i Budvi

Predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović pozvao je građane Srbije i BiH da letuju u Crnoj Gori i Budvi i poručio im da su dobrodošli i rado viđeni gosti, te da se ne obaziru na, kako je ocijenio, nepromišljene izjave crnogorskog premijera Duška Markovića. “Građani Srbije i BiH koji godinama ljetuju u Crnoj Gori znaju

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisuju koalicioni sporazum

Demokratski narodni savez i Srpska demokratska stranka potpisaće vrlo brzo koalicioni sporazum kojim će regulisati izlazak na izbore u Gradu Prijedoru, saznaje banjaluka.net. Obje stranke će imati samostalne liste, dok će kandidata dati DNS, a rješenje se još usaglašava, iako su velike šanse da to ne bude sadašnji gradonačenik Milenko Đaković. SDS će izvjesno podržati

TRIVIĆ: Pohvala rodoljublju Katarine Ristić

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pohvalila je rodoljublje srednjoškolke Katarine Ristić, Srpkinje iz Čikaga, koja je svojim radom uspjela izdejstvovati da se u udžbenicima promijeni lažno pisanje o ratu u BiH. “Katarina Ristić je svojim primjerom još jednom potvrdila da srpska dijaspora ima veliki broj talentovanih mladih ljudi koji nisu zaboravili svoj

“Montenegro erlajnsu” zabranjeno slijetanje na beogradski aerodrom

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije na osnovu reciprociteta donio je mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona crnogorskog “Montenegro erlajnsa” na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”. U obrazloženju ove odluke, u koju je “Blic” imao uvid, navodi se da je državljanima Srbije onemogućen ulazak u Crnu Goru, pošto je i dalje na snazi mjera Vlade Crne Gore da

Od 1. juna više djece u banjalučkim vrtićima

U toku je drugi krug testiranja vaspitača na virus korona kako bismo mogli biti spremni za dolazak većeg broja djece, što se očekuje od ponedjeljka, rekla je direktorka Jelena Kurtinović.  Tokom prošle sedmice u vrtićima banjalučkog Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje boravilo je u proseku 140 djece dnevno, od 202 koliko ih je bilo