Politika 08.10.2022.

Dodik: Humanost u operaciji “Halijard” proistekla iz slobodarskog duha srpskog naroda

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je na obilježavanju 78 godina od spasavanja savezničkih pilota u operaciji “Halijard” u Boljaniću kod Doboja ukazao na slobodarski duh srpskog naroda koji je jedini pokazao humanost u ovoj operaciji.

Dodik je podsjetio da je istina o ovoj operaciji bila skrajnuta i da su o tome samo sa strahom i stidljivo pričali stanovnici ovog kraja.

“Veliki borci za slobodu srpskog naroda su ovdje u toj borbi pokazali da su bili na pravoj strani istorije, spašavajući savezničke pilote”, rekao je Dodik novinarima.

On je napomenuo da je srpski narod imao dvije savezničke priznate strukture – Jugoslovenska vojska u otadžbini pod komandom Draže Mihailovića i Narodno-oslobodilački pokret pod komandom Tita.

“I jedan i drugi pokret bili su verifikovani kao saveznici u tom ratu. Ali nedaleko odavde na obroncima bile su stacionirane ustaške jedinice Nezavisne Države Hrvatske koje je značajno popunjavao hrvatski i muslimanski narod ovog kraja”, naveo je Dodik.

Ali tu, kako je rekao, za te četiri godine niko nije uspio da uđe jer se znalo da je borba koja bi se odvijala u srpskim selima Ozrena garantovala da se niko od njih neće vratiti.

“Zato je bilo moguće u tom slobodarskom duhu srpskog naroda naći i taj oblik humanizma koji je pokazivao da treba pomoći pilotima i jedino je zabilježeno da su to na ovim prostorima radili Srbi, nijedan drugi narod ili formacija”, dodao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da Republika Srpska ovim na pravi način vraća istoriju i istinu na pravo mjesto.

“U tom pogledu ćemo širiti ovdje kapacite, od izgradnje spomen-sobe i makete o tome šta se sve ovdje dešavalo i to ćemo činiti u narednim godinama”, dodao je Dodik.

U akciji “Halijard – vazdušni most” prije 78 godina spaseno je više od 500 savezničkih pilota, a u Boljaniću njih 60.

Operacija “Vazdušni most”, kako je još zovu, bila je najveća operacija spasavanja američkih vojnika izvan linija fronta 1944. i 1945. godine.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik