Politika 02.07.2022.

Dodik: Mir je zavjet srpskog naroda

ČITANJE: 4 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas u Bratuncu da je zavjet srpskog naroda mir i da tamo gdje Srbin nema državu nema ni slobode.

Dodik je istakao da su Srbi pristali da budu u dejtonskoj BiH, ali da ta zemlja u razgranatom dejtonskom sistemu nije dobra za Republiku Srpsku.

“BiH može da bude dejtonska, a ako hoćete neku drugu – mi nećemo”, poručio je Dodik u obraćanju u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja srpskog naroda u srednjem Podrinju i Birču.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da je Srpska veoma oprezna i odlučna da sačuva dejtonske nadležnosti.

“Ne treba nam evropska BiH ako nije dejtonska i ako nema Republike Srpske”, poručio je Dodik.

On je istakao da se Srpska digla i jedina na prostoru BiH može da živi sama.

“Može da ima svoje institucije, teritoriju, narod, demokratske izbore i želi saradnju sa svima, pa i sa muslimanima”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su Srbi “zgurani” u BiH, iako su 9. januara 1992. formirali Republiku Srpsku da bude nezavisna država, ali da ih je kraj rata doveo do toga da uđu u “sklepanu BiH” prema Dejtonskom sporazumu.

“Tamo gdje Srbin nema države nema ni slobode, što se najbolje vidi po statusu našeg naroda u Federaciji BiH”, rekao je Dodik i upitao zašto se pokušava nametati Sarajevo kao glavni grad, a to je grad u kojem više nema 150.000 Srba koji su tamo živjeli prije rata.

Dodik je ponovio da je namjera da se stalno servira politička krivica Srba.

“Previše je danas zelenih po Evropi koji nam serviraju nove uzanse s ciljem revizije da su oni koji su počinili monstruozne zločine tokom Drugog svjetskog rata, sada dobar narod, a mi stradalnici loš”, rekao je Dodik.

On je poručio da Srbe treba pustiti na miru, jer nikoga ne diraju.

“Naš zavjet je mir”, rekao je Dodik.

Srpski narod zna da bez države nema slobode

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je srpski narod – narod slobode i da zna da bez države nema slobode.
“Naučili smo te lekcije”, izjavio je Dodik u obraćanju u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja srpskog naroda u srednjem Podrinju i Birču.

Dodik je rekao da u Bratunac dolazi svake godine i da svake godine čuje neke nove dimenzije stradanja i da razmišlja o poruci koja glasi da je hrišćanski oprostiti, a ne zaboraviti.

“Kako oprostiti? Da li je moguće da oni koji su stradali mogu nekome nešto da oproste, a bili su nevini”, upitao je Dodik.

On je naglasio da nije čovjek rata ni sukoba, ali da je čovjek čistih računa.

“Mi ne možemo da živimo s ljudima s kojima kroz vijekove imamo samo stradanja. Prošli vijek je vijek srpskog nacionalnog stradanja, izgubili smo pola naše populacije. U dva svjetska rata, digli se, oslobađali i druge narode, naivno vjerujuću da ćemo im donijeti slobodu, a mi smo posijali zlo koje nam se desilo kasnije u nastojanju da oni imaju svoje države na prostorima gdje dominantno žive Srbi”, ukazao je Dodik.

On je naveo da su Srbi kao narod uvijek stali pred najveće sile vremena.

“I pred Otomane kada su nadirali prema Evropi, na Kosovu su im se suprotstavili Car Lazar i drugi mučenici, znajući da gube bitku, ali nisu htjeli da izgube karakter”, naveo je Dodik i dodao da oni nisu dali slobodu.

Dodik je rekao da su za vrijeme Otomanske imperije Srbi na prostoru današnje Republike Srpske digli 140 ustanaka za slobodu i podsjetio da je potom došla Austro-Ugarska, koja je anektirala BiH.

On je naveo da je tadašnji upravnik BiH Benjamin Kalaj na ovaj prostor naseljavao muslimane da bi se napravila tampon zona i raskol između srpskog nacionalnog korpusa s jedne i druge strane Drine, “sijući zlo koje se dešavalo i desilo poslije”.

Dodik je istakao da je srpski narod u Prvom svjetskom ratu stao na stranu slobodarskog svijeta, a da su Srbi potom formirali Jugoslaviju kao svoju najveću zabludu prošlog vijeka.

“Kada je došao Hitler opet su Srbi dizali ustanke”, ukazao je Dodik i naveo da su, tek kad je oslobođen Beograd muslimani masovno hrlili u partizane, a do tada su bili u “Handžar diviziji” i vršili pokolje prema našem stanovništvu širom BiH.

On je rekao da su se krajem prošlog vijeka Srbi našli pred silom koja se zove NATO.

“Rijetki među nama kažu da to nije ni trebalo, da su se neki drugi narodi sklanjali i da nisu stradali kao Srbi. Baš to nas dijeli od drugih. Srpski narod je narod karaktera, srpski narod je narod slobode. Srpski narod zna da bez slobode nema države i bez države nema slobode. Naučili smo te lekcije”, naglasio je Dodik.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik