Politika 04.08.2021.

DODIK O “OLUJI”: Srbi stradalnički narod, i danas se bore za svoja osnovna prava

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je, povodom obilježavanja Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja”, da su Srbi stradalnički narod i da se danas bore za svoje osnovna prava.

Stradanja Srba su se dešava u kontinuitetu. Srbi su stradalnički narod od raspada bivše Jugoslavije koju su stvorili i vjerovatno mnogo i očekivali od nje same, ponudili slobodu drugima, a na kraju dobili satanizaciju, rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On istakao da je važno da se Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji “Oluja” obilježava kao zajednički datum Republike Srpske i Srbije, jer je to sjećanje na stradanje koje je ovdje prisutno u kontinuitetu vijekovima i na neki način rezervisano isključivo za srpski narod.

Dodik kaže da Srbija, koja je raširila ruke i prihvatila prograne Krajišnike, zaslužuje svaku vrstu pohvale, ali da ostaje jedna mrlja na te događaje u danima kada je počeo pad Krajine. Očigledno da nije bilo adekvatnog odgovora Srbije i Republike Srpske tog vremena, bez obzira što je Srpska imala mnoge svoje probleme. Da je toga tada bilo vjerovatno ne bi sada govorili o 250.000 progranih Srba, od 2.000 do 3.000 ubijenih i onima kojima su oduzeta imovinska i svaka druga prava u Hrvatskoj koja je članica EU i mnogo čega drugog – rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Srbija tada već bila napadnuta sancijama i ekonomski u kolapsu. Drago mi je što Srbija danas izgleda mnogo snažnije, stabilnije, ekonomski mnogo razvijenija nego ranije i sa stanovišta uloge u regionu ima značaj u ukupnim kretanjima na ovom prostoru – rekao je Dodik.

Republika Srpska nastaviće sa političkom borbom protiv nametanja bilo kakvih rješenja koja za nju nemaju pravno dejstvo, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je danas nakon sastanka u Beogradu, kojem su prisustvovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predstavnici svih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj, naglasio da je zajedništvo koje je uspostavljeno u Srpskoj garancija uspješne borbe i da vjeruje da je ono održivo. Nakon ovog sastanka mogu da kažem da su svi predstavnici iz Republike Srpske manifestovali upravo htijenje za tim jedinstvom i da u tome nemamo problem – rekao je Dodik, koji je lider SNSD.

Dodik je rekao da će predstavnici političkih partija još razgovarati o svim izazovima, te da su svjesni da će o stanju u BiH morati na nekom nivou razgovarati i sa predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske prije par mjeseci tražila da se formira pregovarački tim i da se ta pitanja rješavaju, što su tada Bošnjaci odbili, dok Hrvati pristaju. Mi smo spremni da sjednemo sa političkim predstavnicima Bošnjaka i Hrvata, bez modelirana stranca i da vidimo na koji način možemo da se dogovorimo o prevazilaženju ove situacije – rekao je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno podnio ostavku, nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Lideri svih parlamentarnih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj odbacili su 26. jula na sastanku u Banjaluci svako nametanje na nivou BiH.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik