Politika 28.11.2022.

Dodik: Očekujemo četiri delegata u Domu naroda, ali ambasador SAD hoda po Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Očekujem da će SNSD imati četiri delagata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, ali da to ne može reći sa sigurnošću.

“Prema onome o čemu smo razgovarali s našim koalicionim partnerima, to ne bi trebalo da bude problem, ali ne mogu reći sa sigurnošću, imajući u vidu da su svi “skočili”, od regiona, SAD, Velike Britanije, da razgovaraju sa svakim poslanikom i pokušavaju da slome njihovu volju”, naveo je Dodik na Instagramu.

Kako je rekao, “neki su sinoć pozvani u Beograd da, u ko zna kakvom formatu, razgovaraju s nekim ljudima koji nisu vlast”.

On je dodao da je ambasador SAD u BiH “hodao je po Republici Srpskoj i miješao se u unutrašnje stvari, a u politički život se miješaju svaki dan”.

“Britanci prijete, prizivaju, ohrabruju i šta sve ne, i sve je odjednom postalo važno. Važno je zato što smo imali netačnu tvrdnju da je od pet delegata u Domu naroda nametnuto da su prosta većina četiri, iako matematika kaže da su to tri”, stoji u objavi na Instagramu.

Zato smatra da je važno da SNSD ima četiri delegata da bi, kako kaže, na najbolji način mogli zaštititi interese Republike Srpske.

“Bakir Izetbegović je juče pozvao opoziciju iz Republike Srpske da zajedno formiraju vlast na nivou BiH, što je matematički moguće, ali funkcionalno nikako”, kaže Dodik.

Kako je pojasnio, koalicija oko SNSD-a ima apsolutnu većinu u Republici Srpskoj, te da će se vidjeti šta je moguće, a šta nije.

“Sarajevu je potrebno da Republiku Srpsku okrivi za sve, odnosno neke zastoje, ali to neće uspjeti”, navodi predsjednik Republike Srpske.

Ponovio je da Republika Srpska neće BiH koja je suprotna Ustavu.

“Ako hoćete BiH, vratite se Dejtonskom sporazumu, što smo jasno rekli, i tu nema dileme. Republika Srpska neće BiH kreiranu u ambasadama SAD i Velike Britanije, zemalja koje su uvijek bile protiv Srpske i urušavale je do mjere da ne može da postoji”, dosao je.

Dodik je postavio pitanje da li su protiv Republike Srpske bili uvođenje Oružanih snaga BiH, obavještajne službe, Suda i Tužilaštva, te prenošenje dijela fiskalnog sistema na nivo BiH, i zaključio da svega toga u nema Dejtonu.

(N.M.)

Oznake: Milorad Dodik