Politika 22.10.2021.

DODIK: Od Vučića ne tražim apsolutnu podršku, ali razumijevanje mora da postoji

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će na sutrašnjem sastanaku u Beogradu upoznati predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa političkim razvojem situacije u BiH i sa tim da Republika Srpska ne vjeruje u slatkorječive, lažne dobre namjere nekih zapadnih faktora i Bošnjaka.

– I ovaj sastanak predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka. Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvijek vezane za naša prava – rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu uvijek pokušavaju da “donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a poslije toga po pravilu slijedi još gora odluka”, prenosi RTRS.

Dodik kaže da razumije šta Srbija može da učini, a šta ne, te da od Vučića ne traži podršku u cijelosti, ali očekuje razumijevanje koje mora da postoji.

Dodik je naglasio da mnogi koji odlučuju o BiH samo površno gledaju pravo, ustav i međunarodne akte i sa pozicije politike sile pokušavaju da kreiraju odnose.

– Mi moramo to da zaustavimo, jer nakon godinu dana od Republike Srpske ništa neće biti. Јa sam čovjek koji je uložio svoj politički život u ovo. Čujem danas svašta o sebi, a bolje da odem časno i dostojanstveno nego da budem poltron i lomljiv. Nisam glup da bi se junačio pred Amerikom, ali Amerika nije u pravu, “tetoši” neke Srbe ovdje, podvaljuje i pokušava da nam nametne rješenja, priča o zajedničkoj državi, a pravi muslimansku državu, kojom su veoma zadovoljni u Sarajevu – rekao je Dodik.

On je istakao da je potpuno vidljiv ujedinjeni politički blok Bošnjaka, što nije slučaj sa predstavnicima Srba.

– Danas nažalost imamo opoziciju na strani političkog Sarajeva, ali ne mogu da satru Dodika – rekao je Dodik i podsjetio da u Srpskoj postoji većina koja odlučuje, mada on, kako je istakao, ne bježi od odgovornosti.

Dodik je naglasio da Parlament Srpske treba da donese odluke da se odbrane njena prava, ali da to nije nikakva revolucija.

– Biće donesena odluka o povlačenju saglasnost sa Zakona o vojsci, jer Srpska ne želi vojsku koju će oni sutra upotrijebiti protiv srpskog naroda – rekao je on i dodao da Srpska neće dati legitimitet ni VSTS-u ni indirektnim porezima gdje svaki put potražuje svoje.

Dodik je ponovio da ne postoji visoki predstavnik jer ga nije imenovao Savjet bezbjednosti, dodajući da on može donijeti koju god hoće odluku, ali to neće važiti u Republici Srpskoj.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik