Politika 27.05.2022.

Dodik: Sastankom sa Stanivukovićem Šmit nije postao visoki predstavnik

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da njemački diplomata Kristijan Šmit sastankom sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem nije postao visoki predstavnik, jer Stanivuković nije zvaničnik Republike Srpske, kako ga pokušavaju predstaviti pojedini mediji.

“Gradonačelnik je samo predstavnik Grada i nije zvaničnik Republike Srpske”, rekao je novinarima Dodik.

Dodik je podsjetio da visokog predstavnika određuju Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i potpisnici Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, među kojima je Republika Srpska.

“Republika Srpska je rekla da visoki predstavnik ne postoji. Kako neke druge političke opcije rade, njihov je problem, ali to narod mora znati”, dodao je Dodik.

Dodik je ocijenio da se ne može smatrati vrhuncem srpske politike činjenica da se neizabranom strancu žele dati ovlaštenja da upravlja.

“Šmit uporno traži neku vrstu legitimiteta. Ništa ne znači sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke, ali narod treba da zapamti da ima onih koji su spremni da se ponašaju mimo stavova Narodne skupštine Republike Srpske i Aneksa 10. Ako su na ovo spremni, onda su spremni da izdaju zemlju”, zaključio je Dodik.

Gradonačelnik Banjaluke je prvi političar iz Republike Srpske koji se sastao sa Kristijanom Šmitom kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik