Politika 18.12.2022.

DODIK: SNSD, HDZ i “Osmorka” pokazali da je moguć brz dogovor ako svi uvažavaju ustavni poredak

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je na svom Instagram nalogu da su SNSD HDZ i stranke “osmorke” potpisivanjem smjernica, načela i ciljeva u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na nivou BiH, pokazali su da ukoliko svi uvažavaju ustavni poredak, onda se i dogovor može brzo postići.

– Time smo se rukovodili i sad možemo ići dalje u formiranje vlasti – rekao je Dodik.

Kako navodi, Republici Srpskoj u novom Savjetu ministara će pripasti četiri ministarska mjesta, a Federaciji BiH šest.

– Tokom nedjelje, pored sastanaka sa delegacijama HDZ-a i stranaka “osmorke”, prisustvovao sam božićnom prijemu u organizaciji potpredsjednika Republike Srpske Davora Pranjića u Banjaluci i prijemu koji je organizovao Dragan Čović u Sarajevu – istakao je Dodik.

Kako Dodik dodaje, nakon što je u Briselu saopštena odluka o dodjeli statusa kandidata BiH, pozdravio je tu odluku šefova vlada i država EU, ali će i predložiti svim političkim akterima u BiH i entitetima da od EU do 2027. godine zatraže finansijsku podršku od 20 milijardi evra.

– Na manifestaciji “Glasa Srpske”, koji tradicionalno organizuje Izbor najboljih sportista Republike Srpske, čestitao sam našim sportistima uspjehe na takmičenjima – kaže Dodik.

On navodi da je imao poseban sastanak sa svjetskom prvakinjom u boksu Sarom Ćirković te joj zaželio još puno šampionskih titula.

– Tužna vijest stigla je iz Rima o smrti našeg velikog fudbalera i trenera Siniše Mihajlovića, a posjetu Beogradu iskoristio sam i da mu odam počast u muzeju FK Crvena zvezda – ističe Dodik.

Takođe, predsjednik Srpske je prisustvovao izložbi posvećenoj bivšem potpredsjedniku Republike Srpske Nikoli Koljeviću, a s članovima SNSD-a u Laktašima proslavio je uspješnu izbornu godinu.

– U subotu sam u Beogradu prisustvovao kongresu Socijalističke partije Srbije – zaključuje Dodik.

(SB)

Oznake: Milorad Dodik