Politika 08.10.2022.

Dodik: Srpska je pravna činjenica, a Kosovo plod terorizma i separatizma

ČITANJE: 1 minuta

Republika Srpska nije model, to je međunarodna pravna činjenica ugrađena u Dejtonski sporazum i Ustav BiH, a Kosovo, za koje Osmani smatra da je nezavisna država, je plod terorizma i separatizma, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik osvrćući se na izjavu predsjednice samoproglašenog Kosova.

– Kosovo su Albanci devedesetih godina silom okupirali, da bi danas Srbe zvali i tretirali kao kriminalnu bandu. Ako ćemo se držati međunarodnih principa, ostaje pitanje kako Albanci smatraju da Kosovo može da se izdvoji iz Srbije, a Republika Srpska ne može iz BiH – napisao je Dodik na svom Tviter nalogu.

Osmani je juče novinarima izjavila da predstavnici institucija Kosova kontinuirano objašnjavaju međunarodnoj zajednici da modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti.

– Nikome nije u interesu, a ponajmanje Kosovu, ni regionu u cjelini, ni EU, da ima bilo kakve Republike Srpske, ili slične modele koji nisu funkcionisali i neće funkcionisati jer stvaraju više problema nego mira i stabilnosti – rekla je ona.

(E.M)

Oznake: Milorad Dodik