Politika 25.10.2021.

Dodik: Srpska jedina samoodrživa u BiH

ČITANJE: 3 minute

Srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska jedina samoodrživa u BiH i u narednim danima donosiće odluke koje treba da vrate njene ustavne nadležnosti.

“Republika Srpska je jedina samoodrživa i jedina može sama da funkcioniše za razliku od BiH, pogotovo FBiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci poslije sastanka sa predsjednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Dodik je naglasio da jedino Republika Srpska ima snagu, zbog čega se i pokušava, putem raznih odluka visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH, neustavno, antidejtonski, kriminalno mijenjati ta pozicija snage i održivosti Srpske.

“Tu je Narodna skupština, koja će u narednim danima, donositi odluke koje treba da vrate samo ustavnu poziciju Srpske i ništa više”, poručio je Dodik.

Dodik je napomenuo da Republika Srpska danas obilježava 30 godina Narodne skupštine i drago mu je što je tu Dačić.

Rekao je da su razgovarali o proteklim vremenima, da je ta saradnja bila dobra, te da mu je drago da je danas tu čovjek koji može da posvjedoči o teškim vremenima kroz koja se srpski narod prolazio.

Dodik je ponovio da je ponosan što je učestvovao na prvoj sjednici Skupštine srpskog naroda, a kasnije i na drugim sjednicama, te da je ovih 30 godina obilježio uporan rad da se Republika Srpska očuva i da očuva svoju snagu.

“Drago mi je da sam kroz rad Narodne skupštine bio uključen u donošenje svih važnih dokumenata, a najvažniji je bio donošenje Ustava Republike Srpske, te kasnije donošenje Zakona o vojsci Republike Srpske”, podsjetio je Dodik.

Dodik je rekao da je Dačić može da posvjedoči teškim vremenima kroz koje je Republika Srpska prolazila, ali i ovim današnjim u kojima Srpska i Srbija u miru pokazuju i dokazuju da mogu same i samostalno da upravljaju vlastitim procesima.

Dačić je rekao da su u Skupštini Srbije zainteresovani da čuju Dodika i druge predstavnike srpskog naroda i da su se u načelu dogovorili da jedan takav sastanak organizuju idućeg mjeseca.

Dačić je naveo da se ništa novo ne dešava na ovim prostorima, već da se decenijama pokušava izigrati Dejtonski sporazum, na način da se uzima sve više ovlaštenja Republici Srpskoj i da na kraju entiteti gotovo i nemaju nikakav značaj.

On je podsjetio da Srpska ima apsolutnu podršku Srbije, te da svi žele da se sačuva mir.

“Isto tako želimo da se sačuvaju ustavne pozicije i ovlašćenja Republike Srpske“, rekao je Dačić čestitao je jubilej Narodnoj skupštini Repubilike Srpske.

Govoreći o jubeleju Narodne skupštine, Dačić je rekao da 30 godina možda ne predstavlja veliko vrijeme, ali da su za Srpsku, Srbiju i srpski narod u cjelini, to bile dramatične, istorijske, teške godine, koje su ostavile trag ne samo na život svakog građanina, nego i na instutucionalne forme koje oblikuju život ljudi.

“Mogu s ponosom da kažem da je Republika Srpska uspjela da se sačuva, da je sačuvala ne samo svoje institucije, nego i vjeru ljudi da mogu biti sami na svome”, rekao je Dačić.

(Srna, E.M)

Oznake: Milorad Dodik