Politika 30.11.2021.

DODIK: U Moskvi ću razgovarati i o gasovodu od Rače do Banjaluke

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da sutra putuje u Moskvu gdje se sastati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a jedna od tema o kojoj će razgovarati je izgradnja gasovoda od Rače prema Banjaluci.

Dodik je rekao da će tokom posjete Moskvi razgovarati i o privrednim pitanjima, ističući da će izgradnja gasovoda od Rače prema Banjaluci nesumnjivo biti tema i sa presjednikom Rusije i sa čelnim ljudima “Gasproma”.

“Mi sa njima imamo već ugovor koji smo postigli još u vrijeme zagovaranja `Južnog toka` koji je prekinut i prebačen na `Tursko – Balkanski tok` koji je prošao kroz Srbiju. Sada se stvaraju uslovi da idemo dalje. Potpisali smo nekoliko važnih memoranduma u kojima smo se dogovorili da se gradi gasovod u kome će `Gasprom` biti vlasnik 60 odsto, a mi 40 odsto”, rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da će “Gasprom” biti garant za sredstva koja će se angaživati preko banaka da se izgradi taj gasovod plus dvije gasne elektrane na prostoru Republike Srpske.

On je naveo da je najveći problem Republike Srpske što iz Sarajeva ne žele da daju dozvolu da gasna konekcija iz Srbije prođe ispod Drine i da ide dalje prema Banjaluci.

“Čitava Evropa je u problemu oko gasa. Kada je kriza oko gasa nestala mi smo kontaktirali ljude iz `Gasproma` i nama je rečeno da naša cijena ostaje ista. Vjerujem da ćemo za naše potrebe i potrebe izgradnje gasovoda i dvije gasne elektrane postići taj dogovor i da ćemo čuvati ovu cijenu za ovaj period kao što je to uradila i Srbija”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je na ovom prostoru Rusija imala niz ekonomskih operacija i da se pokazuje kao jedan od najboljih partnera.

“Mi nismo imali ni jedan problem sa `Zarubežnjeftom`, koji posluje socijalno odgovorno. Želim da im se zahvalim na tome”, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je gradnja gasovoda ključno energetko pitanje svake zemlje.

“I ako Republika Srpska dobije ugovor i dobije potvrdu da ćemo uraditi ugovor u narednom vremenu, ja ću biti zadovoljan” naglasio je Dodik, uz optimizam da će uspjeti u tome.

Iz Rusije se, kako je rekao, vraća 3. decembra.

(Srna/SB)

Oznake: Milorad Dodik