Politika 20.09.2021.

Dodik: Podvale u Jarinju dogovorene sa nekim predstavnicima međunarodne zajednice

ČITANJE: 2 minute

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da međunarodni faktor ništa nije učinio da se sprovedu odluke Briselskog sporazuma o formiranju zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji.

Dodik je istakao da su “podvale u Jarinju dogovorene sa nekim predstavnicima međunarodne zajednice”.

-Potpisan je Briselski sporazum koji se tamo ne poštuje. Govorim to u kontekstu paralele između te situacije i ove ovdje u BiH. Oni hoće da naprave Kosovo kao nezavisnu državu, ohrabruju Šiptare da to učine i sada je u fazi upravo ovo što govorim – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, Albancima se govori da uzmu šta im odgovora iz tog sporazuma, a “ko pita Srbe i njihovu zajednicu opština na tom prostoru”.

-Mi smo to sve ovdje preživjeli, počev od tablica. Pa opet nisu uspjeli da integrišu državu BiH – poručio je Dodik.

Veliki broj nezadovoljnih građana blokirao je administrativni prelaz Jarinje na putu Leposavić-Raška iz oba smjera zbog odluke Prištine da ne dozvoli ulazak na Kosovo i Metohiju vozilima sa registarskim oznakama gradova iz centralne Srbije.

Prethodno su specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova Rosu raspoređene na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom – Jarinju i Brnjaku.

Pravosuđe
Dodik izjavio je dodao da muslimani u BiH preuzimaju pravosuđe i da je dokaz toj tvrdnji činjenica da je na mjesto predsjednika Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH doveden čovjek iz ovog naroda.

Dodik je istakao da svi u BiH znaju, a pogotovo u Sarajevu, da se želi od sudskog procesuiranja spasiti Osman Mehmedagić Osmica (direktor Obavještajno bezbjednosne agencije OBA BiH).

-Osmica ne ispunjava elementarne zakonske uslove, a to je da ima visoku stručnu spremu za obavljanje ovako važnog posla. I sada mi treba da budemo blesavi i da kažemo to je uredu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da i disciplinskim postpucima u pravosuđu rukovode muslimani.

-Opšte je bezakonje i strah, a sve to radi OBA. Procesima u pravosuđu upravljaju službenici Ambasade SAD u BiH što je neprihvatljivo. Suočio sam se prije prošlih izbora za činjenicom da je drugi ili treći čovjek Ambasade SAD u BiH tražio od pravosuđa da po svaku cijenu budem procesuiran. Šta će nama takvi ljudi ovdje, jer se postavlja pitanje kako zatvoriti nekoga za koga nema dokaza. Sada se želi srpski i hrvatski kadar zatvoriti kako bi bile sprovedene njihove političke ideje – zaključio je Dodik.

(B.M)