Vijesti 07.02.2019.

DOGAĐAJI NA TRGU KRAJINE PRED KOMITETOM U ŽENEVI Poslanici iz Srbije pružili podršku Stanivukoviću

ČITANJE: 2 minute

Predsjednica komiteta za ljudska prava poslanika i narodni poslanici u Skupštini Srbije Aleksandra Jerkov, Balša Božović i Maja Videnović, sastali su se danas s poslanikom u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Draškom Stanivukovićem. 

Povod sastanka i konferencije su dešavanja u Banjaluci koja su se dogodila krajem decembra i početkom januara, a vezana su za, kako navode, torturu nad stanovništvom, kao i hapšenja narodnog poslanika Draška Stanivukovića.

Aleksandra Jerkov je najavila da će ovaj problem iznijeti u komitetu u Ženevi, kako se ovakvi i slični događaji ne bi ponavljali.

– Naša želja je da se još jednom osvrnemo na ono što se dešavalo u proteklih mjesec i po u najvećem gradu Republici Srpskoj. Mi smo svjesni gdje živimo i da kao građani i narodni poslanici nismo zaštićeni. Drago nam je da nas Srbija gleda, drago nam je što nas prate narodni poslanici iz Skupštine Srbije i što imamo njihovu podršku. Raduje nas što će jedna nepravda koja se ovdje desila biti upućena i razmatrana u komitetu u Ženevi – rekao je Stanivuković.

Poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov je predsjednica Komiteta za ljudska prava poslanika u Interparlamentarnoj uniji, međunarodnoj organizaciji koja okuplja 178 parlamenata iz cijelog svijeta.

– Prošlo je više od godinu dana otkako je EU u svom izvještaju o napretku regiona na putu ka EU sve države regiona nazvala jednim, u tom momentu za nas čudnim nazivom, a to je “zarobljene države”. To su države u kojima se ne poštuju ljudska prava, u kojima su institucije slabe i podložne pritiscima. To su države u kojima vlada neki drugi interesi, u kojima se ne poštuje volja građana – rekla je ona.

Dodaje da su slike iz Banjaluke obišle cijeli region, te da  govore o tome da i ovdje imamo problema sa ućutkivanjem narodnih poslanika.

– Kada pokušavate da ućutkate onoga ko predstavlja građane, vi zapravo pokušavate tim građanima da oduzmete pravo na političko predstavljanje. To je očito situacija koju imamo u cijelom regionu, to je nešto sa čim zajedno moramo da se izborimo. U tom smislu, prisustvo tri poslanika Demokratske stranke jeste još jedna podrška ovakvoj borbi i našim višedecenijskim težnjama da cijeli region bude moderan, razvijen, demokratski region, u kojem će institucije biti jake, poslanici nesmetano raditi svoj posao i u kom građani neće trpjeti nikakvu represiju što od strane režima što od strane onih koji na druge načine pokušavaju da izvrše pritisak na institucije –  dodala je Aleksandra Jerkov.

(Srpskainfo)