Biznis 10.09.2020.

DOGOVOR VLADE RS I SVJETSKE BANKE: Još 23 miliona evra za pomoć privredi

ČITANJE: 1 minuta

Vlada Srpske danas je prihvatila informaciju o projektu za oporavak i podršku poslovnim subjektima i inicijativu za pregovore sa Svjetskom bankom – Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za kreditna sredstva u iznosu oko 23 miliona evra, s rokom otplate do 15 godina i petogodišnjim periodom odgode.

Iz Vlade RS je saopšteno da je razvojni cilj projekta da se omogući podrška oporavku poslovnih subjekata u privatnom vlasništvu na čije je poslovanje negativno uticala pandemija kovida-19 kroz pristup dodatnom finansiranju, ali i putem konsolidovanih javnih programa podrške poslovnim subjektima.

Ovaj projekat, kako dodaju, sastoji se od tri komponente, od kojih će se, primjera radi, prva realizovati posredstvom Investiciono-razvojne banke, a namijenjena je finansijski održivim mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom vlasništvu, čije je poslovanje snažno pogođeno pandemijom kovida-19, prenose Nezavisne.

“Takođe, ovom komponentom biće obuhvaćena i mikro, mala i srednja preduzeća u osjetljivim tržišnim segmentima, tj. poslovni subjekti koji su u vlasništvu žena ili kojima upravljaju žene, poslovni subjekti u manje razvijenim regionima i tzv. mladi poslovni subjekti, bez obzira na uticaj pandemije kovida-19”, naveli su iz Vlade.

(A.M/banjaluka.net)