Vijesti 25.05.2022.

Dojave o bombama u 110 sarajevskih škola, 18.000 učenika bilo izloženo prijetnji

ČITANJE: 2 minute

Nakon jutrošnjih dojava o bombama u svim osnovnim i većini srednjih škola širom Kantona Sarajevo, nadležni su iznijeli pojedinosti o ovom slučaju navodeći da je u 110 objekata stigla ta prijetnja kojoj je bilo izloženo blizu 18.000 učenika.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo je kazao da policija radi svoj posao u punom kapacitetu uz saradnju drugih policijskih agencija.

“U skladu sa zakonom i mjerama predostrožnosti u ovom trenutku vrši sve potrebne preglede. U ovom trenutku ništa nije pronađeno i očekujemo da će tako biti do kraja pregleda. Bez obzira na to, svaka prijetnja se uzima potpuno ozbiljno i tako će biti i u budućnosti”, kazao je Forto.

Pozvao je građane i medije da ne objavljuju nikakve neprovjerene informacije.

“Molim vas da se isključivo obratite nadležnim ustanovama – ministarstvima i policiji, Vladi KS ako se radi o nekoj od naših ustanova prije nego objavite informaciju. U trenutku kada se dešava ovakva situacija bitno je da ostanemo mirni, staloženi i da svako radi svoj posao. Svjesni ste toga da su se u prethodnom periodu slične dojave dešavale i u regiji. Znat će se informacija čim bude policija imala više podataka nakon okončane istrage. Sve je uredu, policija radi svoj posao i bit će svi obaviješteni o novim informacije”, naglasio je Forto.

Naida Hota-Muminović, ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo kazala je da posljednje procjene govore da su dojave o bombi stigle na adresu 110 škola, kako svih osnovnih tako i nekoliko srednjih.

“Mi smo od jutros u kontaktu sa direktorima i direktoricama osnovnih i srednjih škola. Oni su naravno poduzeli sve korake koji su neophodni u ovim situacijama. Nastavnici i učenici su odmah evakuisani iz škola. Naravno, direktori kasnije donose odluke o režimu nastave komunicirajući te korake sa policijskim službenicima koji su na terenu. Negdje KDZ pregledi idu brže, negdje sporije i o tome će direktori u skladu sa zakonskim ovlaštenjima odlučiti način današnjeg organizovanja nastave”, rekla je Hota-Muminović.

Očekuje se, kako je rekla, da KDZ pregledi budu završeni danas i da će se već sutra normalizovati odvijanje nastave.

“Želim istaći još to da je jutros u prvoj smjeni direktnoj prijetnji bilo izloženo blizu 18.000 učenika”, poručila je Hota-Muminović.

Podsjetimo, jutros je u više škola stigao prijeteći mail, a nešto kasnije i na adresu Vlade KS i Općinskog suda.

Vijeće roditelja Kantona Sarajevo oštro je osudilo napade na škole i sigurnosno odvijanje nastave u školskim klupama.

(E.M)