DOM “RADA VRANJEŠEVIĆ” Donaciju Vlade Srbije iskoristiće za gradnju vrtića i opremanje jaslica

Uz pomoć 100.000 evra donacije Vlade Srbije biće izgrađen dugo očekivani vrtić u sklopu Dječijeg doma “Rada Vranješević”, a dio sredstava biće iskorišćen i za opremanje već postojećih jaslica. Međutim, problem je pokvareni kombi koji smo dosad koristili za prevoz djece i novo vozilo nam je prijeko potrebno.

Izjavio je ovo direktor pomenute ustanove Vladimir Kajkut i dodao da čekaju rješenje Ministarstva finansija kako bi već na jesen započeli postupak izbora izvođača radova.

– Tim novcem potpuno ćemo adaptirati prostor namijenjen za obdanište koji će moći da primi 60 djece. Predviđeno je da u ovaj vrtić idu štićenici doma, ali i mališani iz svih dijelova grada – rekao je Kajkut.

Istakao je da će novi kutak za mališane biti opremljen najnovijom opremom koja je neophodna za razvoj i obrazovanje štićenika doma.

U postojećim jaslicama biće zamijenjen namještaj i pribor, a jedina institucija za zbrinjavanje djece u Republici Srpskoj dobiće najsavremenije uslove za rad sa mališanima najmlađeg uzrasta.

– Naša želja je da, pored najboljih uslova, radimo i na socijalizaciji mališana i zbog toga će ovaj vrtić biti dostupan i svima koji nisu štićenici doma – naglasio je Kajkut.

Da štićenici doma imaju uslove za što bezbrižnije odrastanje, brine se veliki broj radnika. Međutim, nekada ni to nije dovoljno i dese se okolnosti na koje ne mogu da utiču. Tako ova institucija u posljednjih dva do tri mjeseca kuburi sa nedostatkom prevoza koji je prijeko potreban za svakodnevicu štićenika i radnika.

– Kombi koji imamo u proteklih deset godina se posljednjih mjeseci sve češće kvari. To nam je trenutno najveći problem jer djecu svakodnevno moramo voziti u vrtić, školu, na sportske aktivnosti i slične događaje. Kada je vozilo neupotrebljivo, snalazimo se na razne načine, pa tako u više grupa djecu vozimo službenim ili privatnim automobilima – rekao je Kajkut.

Apelovao je na nadležne domaće i međunarodne institucije, humanitarne organizacije ili pojedince da, ako su u mogućnosti, pomognu pri nabavci kombija kako mališani ne bi bili uskraćeni za osnovne potrebe.

– Prema našoj procjeni, potrebno je između 40.000 i 50.000 KM za novi kombi, što je za nas preveliki iznos. Nadamo se da će uz pomoć dobrih ljudi ovaj problem uskoro biti riješen – zaključio je Kajkut.

Ljetovanje

Štićenici Doma “Rada Vranješević” su ove godine išli na ljetovanje u crnogorsko ljetovalište Bijelu.

– Ovo ljetovanje je realizovano u saradnji sa ustanovom iz Crne Gore, a svake godine realizujemo razmjenu naših štićenika – rekao je direktor Doma Vladimir Kajkut.

(Glas Srpske)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju