DOM “RADA VRANJEŠEVIĆ” Donaciju Vlade Srbije iskoristiće za gradnju vrtića i opremanje jaslica

Uz pomoć 100.000 evra donacije Vlade Srbije biće izgrađen dugo očekivani vrtić u sklopu Dječijeg doma “Rada Vranješević”, a dio sredstava biće iskorišćen i za opremanje već postojećih jaslica. Međutim, problem je pokvareni kombi koji smo dosad koristili za prevoz djece i novo vozilo nam je prijeko potrebno.

Izjavio je ovo direktor pomenute ustanove Vladimir Kajkut i dodao da čekaju rješenje Ministarstva finansija kako bi već na jesen započeli postupak izbora izvođača radova.

– Tim novcem potpuno ćemo adaptirati prostor namijenjen za obdanište koji će moći da primi 60 djece. Predviđeno je da u ovaj vrtić idu štićenici doma, ali i mališani iz svih dijelova grada – rekao je Kajkut.

Istakao je da će novi kutak za mališane biti opremljen najnovijom opremom koja je neophodna za razvoj i obrazovanje štićenika doma.

U postojećim jaslicama biće zamijenjen namještaj i pribor, a jedina institucija za zbrinjavanje djece u Republici Srpskoj dobiće najsavremenije uslove za rad sa mališanima najmlađeg uzrasta.

– Naša želja je da, pored najboljih uslova, radimo i na socijalizaciji mališana i zbog toga će ovaj vrtić biti dostupan i svima koji nisu štićenici doma – naglasio je Kajkut.

Da štićenici doma imaju uslove za što bezbrižnije odrastanje, brine se veliki broj radnika. Međutim, nekada ni to nije dovoljno i dese se okolnosti na koje ne mogu da utiču. Tako ova institucija u posljednjih dva do tri mjeseca kuburi sa nedostatkom prevoza koji je prijeko potreban za svakodnevicu štićenika i radnika.

– Kombi koji imamo u proteklih deset godina se posljednjih mjeseci sve češće kvari. To nam je trenutno najveći problem jer djecu svakodnevno moramo voziti u vrtić, školu, na sportske aktivnosti i slične događaje. Kada je vozilo neupotrebljivo, snalazimo se na razne načine, pa tako u više grupa djecu vozimo službenim ili privatnim automobilima – rekao je Kajkut.

Apelovao je na nadležne domaće i međunarodne institucije, humanitarne organizacije ili pojedince da, ako su u mogućnosti, pomognu pri nabavci kombija kako mališani ne bi bili uskraćeni za osnovne potrebe.

– Prema našoj procjeni, potrebno je između 40.000 i 50.000 KM za novi kombi, što je za nas preveliki iznos. Nadamo se da će uz pomoć dobrih ljudi ovaj problem uskoro biti riješen – zaključio je Kajkut.

Ljetovanje

Štićenici Doma “Rada Vranješević” su ove godine išli na ljetovanje u crnogorsko ljetovalište Bijelu.

– Ovo ljetovanje je realizovano u saradnji sa ustanovom iz Crne Gore, a svake godine realizujemo razmjenu naših štićenika – rekao je direktor Doma Vladimir Kajkut.

(Glas Srpske)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba