Biznis 01.06.2021.

Domaći proizvodi iz Sokoca: Pčelarski centar “Batinić” riznica zdravlja i njege

ČITANJE: 4 minute

Mala porodična firma Pčelarski centar „Batinić“ iz Sokoca za skoro tri decenije postojanja okitila se brojnim nagradama i priznanjima i postala primjer uspješne domaće proizvodnje.

Na sopstvenom imanju sa preko 80 pčelinjih društava, „Batinići“ danas proizvode med, vosak, polen, propolis i preko 100 preparata na bazi ljekovitog bilja sa širokom lepezom primjene u medicini i kozmetologiji.

Svi preparati su ručno izrađeni i potpuno prirodni, a predstavljaju kombinaciju sakupljenog, samoniklog i na sopstvenoj plantaži proizvedenog ljekovitog bilja i pčelinjih proizvoda.

Preparati predstavljaju prirodnu pomoć kod liječenja raznih oboljenja, a najveća potražnja je za preparatima za jačanje imuniteta, romamedom 2 i 4, preparati za sinuse i bronhitis, za oporavak organizma poslije teških bolesti, opekotine, rane i kožna oboljenja.

Pčelarski centar „Batinić“ zapošljava pet stalnih radnika, a sa ljetnjim povećanjem obima posla angažuju se i sezonski radnici.

Za Dragana Batinića, vlasnika pčelarskog centra, često se može čuti da je najcjenjeniji i najpoznatiji pčelar u Romaniјskoj regiji, a pored njega uspjehu porodičnog biznisa doprinose svi njeni članovi.

Dragan Batinić/ FOTO: SRNA

“Ukoliko želite da se bavite ovim poslom, u isto vrijeme morate biti apiterapeut i fitoterapeut. Moja supruga je dipomirani inžinjer tehnologije, a kćerka magistar farmacije. U porodični biznis, kao menadžeri, uključeni su i sin i snaha. Pored proizvodnje pčelinjih proizvoda sakupljamo samoniklo ljekovito bilje, bavimo se plantažnim uzgojem bilja, kao i sakupljanje šumskih plodova”, rekao je za Banjaluka.net Dragan Batinić.

Decenije iskustva u bavljenju ovakvom vrstom djelatnosti, porodica “Batinić” pretače u prirodne proizvode, izložene na policama sopstvenih radnji u Sokocu i Istočnom Sarajevu.

“Pored naših radnji, preko 20 godina proizvode izlažemo na raznim sajmovima, kongresima, seminarima, gdje dodatno usavršavamo znanja i razmjenjujemo iskustva sa ostalim proizvođačima. Pohađali smo i školu u Sokobanji, kojoj su prisustvovali i farmaceuti sa Farmaceutskog fakulteta iz Beograda. Imamo i dobru saradnju sa ljekarima, farmaceutima i fizioterapeutima, koji su se uvjerili u efikasnost i koji preporučuju naše preparate”, kazao je Batinić.

Kada je u pitanju kozmetika, u radnjama Pčelarskog centra „Batinić“ može se pronaći krema protiv bora, vitaminska krema, krema od divlje ruže, krema od smilja, nevena, lavande, krema za akne i bubuljice, hidratantna krema, krema za jačanje noktiju…

Takođe u ponudi je veliki broj medno biljnih losiona, losiona za lice, losiona za kosu protiv peruti, alopeciju, za brži rast kose i brojni drugi.

Pčelarstvo ne uspijeva bez emocija

Batinić dodaje da pčelarstvo ne uspijeva bez emocija, ali i želje za usavršavanjem i iskustvima, zbog čega su nova znanja iz oblasti uvijek dobrodošla.

Raznovrsnost proizvoda i njihova ljekovita svojstva, kao i mogućnost izrade preparata po narudžbi na bazi kombinacije meda i ljekovitog bilja, “Batinići” smatraju osnovnim prednostima na tržištu.

Osim zadovoljnih kupaca o kvalitetu proizvoda govore i mnogobrojne nagrade i priznanja, a među najdražim su im “Srebrena značka opštine Sokolac”, te “Zlatna plaketa opštine Sokolac”.

“Na međunarodnom sajmu meda Brčko 2011. godine osvojili smo i mjesto u kategoriji medova, dobitnici smo i zlatne medalje za romamed 1 i romamed 2, pehar Novosadskog sajma za visok kvalitet kozmetičkih preparata na bazi pčelinjih proizvoda, a u svojoj kolekciji imamo i mnoge druge medalje, plakete, diplome i zahvalnice”, ističe Dragan Batinić.

Održati dosadašnju proizvodnju i zadržati kvalitet proizvoda

Poslovni planovi za naredni period su im da održe dosadašnju proizvodnju i kvalitet proizvoda.

“Cilj nam je da opstanemo, s obzirom na krizu uzrokovanu pandemijom virusa korona, koju svi osjetimo. Prošle godine je bilo manje sajmova, zbog čega nam je tržište suženo. Bili bismo zadovoljni da ostanemo na ovom nivou, da možemo izmiravati sve obaveze na vrijeme, kao i do sada, da ostanemo zdravi i da možemo firmu održati na ovom nivou”, zaključuje Dragan Batinić.

Proizvode Pčelarskog centra „Batinić“, pored radnji u Sokocu i Istočnom Sarajevu, možete potražiti i na zvaničnoj Facebook stranici.

(Nevena Stanojević)