Vijesti 17.07.2020.

DONACIJA VLADE SRBIJE: Niče spomen kapela kao simbol strdanja nedužnih Srba na Petrovačkoj cesti

ČITANJE: 3 minute

Opština Bosanski Petrovac započela je realizaciju projekta izgradnje spomen-kapele na Petrovačkoj cesti u selu Janjila, uz magistralni put Bosanski Perovac – Ključ, na mjestu na kojem su 7. avgusta 1995. godine u toku akcije „Oluja“ hrvatski avioni gađali kolonu izbjeglica iz Krajine kada je poginulo 10 izbjeglica, od čega petoro djece, dok je više desetina njih ranjeno.

Ovaj projekat biće finansiran iz donatorskih sredstava Vlade Srbije koja su dodjeljena ovoj i ostalim opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom u Federaciji BiH. Pored izgradnje ove spomen kapele, Vlada Srbije finansira i rekonstrukciju jedne od najdužih ulica u Bosanskom Petrovcu koja je već pri kraju, a koja će sada biti moderna saobraćajnica sa trotoarom i nosiće naziv po nečemu što asocira na Srbiju, kao znak zahvalnosti za donirana sredstva.

Kada je u pitanju spomen kapela pored već podignutog krsta pored magistralnog puta u Janjilima, počelo se sa zemljanim radovima, ravnanjem terena i prilaznog puta. U narednom periodu će biti potrebno dobiti očekivanu saglasnost Opštinskog vijeća Bosanski Petrovac, odnosno i srpskih i bošnjačkih vijećnika, čime bi se iz ovog malog mjesta poslala snažna poruka mira i suživota.

Jednostavno rečeno, podrška izgradnji ove spomen kapele nedužnim civilima i djeci pobijenoj dok su sjedili na kamionima i traktorskim priikolicama bježeći od hrvatskih metaka mora imati podršku svih u ovoj zemlji, bez obzira na nacionalnost, jer je to ljudski i civilizacijski najispravniji mogući čin i opomena svima da se nešto takvo nikada ne smije ponoviti.

Dejan Prošić, načelnik opštine Bosanski Petrovac, rekao je da će dio radova na tom projektu biti izvršen do 7. avgusta, odnosno do obilježavanja 25. godišnjice stradanja ljudi u koloni na Petrovačkoj cesti. Izrazio je očekivanje da će Opštinsko vijeće dati saglasnost za izvođenje ovih radova, sa ciljem nastavka dobrog suživota naroda u Bosanskom Petrovcu, te da će spomen kapela pored krsta biti izgrađena u što skorijem roku.

Što se tiče projekta rekonstrukcije ulice, Prošić je rekao da je riječ o najvećem ulaganju u pojedinačni putni pravac na području Petrovca. Riječ je o rehabilitaciji saobraćajnice koja najvećim dijelom prolazi kroz naseljeno mjesto Dževar, od nekadašnje Pilane do Škrakića Brda, u ukupnoj dužini od 2,3 kilometra. Vrijednost projekta iznosi 192.344 KM, a sredstva su u potpunosti obezbijeđena iz donatorskih sredstava Vlade Srbije, iz kojih će biti realizovan i projekat postavljanja trotoara u dužini čitave dionice asfaltirane saobraćajnice. Naziv ulice još uvijek nije razmatran, ali se među nekoliko prijedloga izdvaja onaj po glavnom gradu Srbije, odnosno najvećem I najrazvijenijem gradu na Balkanu, kojem svaka lokalna zajednica u okruženju teži, a koji je po svojoj multinacionalnosti simbol suživota i tolerancije.

Inače, Bosanski Petrovac na čelu sa načelnikom Prošićem insistira na organizaciji jednog jedinstvenog događaja u ovoj opštini u septembru ove I svih narednih godina.

Naime, tog mjeseca 1992. godine Petrovac je napustilo tadašnje muslimansko stanovništvo, dok je u septembru 1995. godine iz Petrovca protjerano srpsko stanovništvo.

Ideja načelnika Prošića je da se taj mjesec proglasi mjesecom mira i tolerancije, u kojem bi se i jedni i drugi zajedno prisjetili žrtava sa obe strane, a bio bi organizovan I niz manifestacija sa ciljem širenja ideje mira i tolerancije među građanima različitih nacionalnosti.

Na te događaje bili bi pozvani i predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog života u BiH, ali i predstavnici međunarodnih organizacija i stranih ambasada koji bi na licu mjesta mogli vidjeti opredjeljenost dva naroda za zajednički suživot ne jednih pored drugih, nego jednih s drugima.

(banjaluka.net)