Vijesti 15.05.2020.

DOŠAO SAM DA TRAŽIM OPROST OD JOANIKIJA: Mitropolit Amfilohije stigao ispred suda u Nikšiću

ČITANJE: 1 minuta

Mitropolit Amfilohije došao je ispred suda u Nikšiću gde se od jutros okuplja na stotine građana kako bi pružili podršku uhapšenom episkopu Joanikiju i sveštenicima SPC koji su u pritvoru.

Amfilohije je stigao ispred suda nešto oko podneva i kazao da je došao da zatraži oprost od Joanikija.

– On je utamničen, a trebalo je ja da budem. Ja sam tu glavni krivac, ako neko treba da bude suđen i bude mu presuđeno, onda nema drugoga u Crnoj Gori sem mitropolita –  rekao je Amfilohije.

Gepostet von Славко Перошевић am Freitag, 15. Mai 2020

Poručio je državnim organima da odmah oslobode Joanikija i sveštenike, “ako misle za budućnost svoju, Crne Gore, jedinstvo i slogu naroda”.

Amfilohije je podsetio da je Joanikije na jutarnjoj liturgiji na praznik Svetog Vasilija Ostroškog rekao da ove godine neće biti litije, te da je on kao mitropolit pod tim uslovom i bio došao na moleban.

– Vladika je bio do poslednjeg trenutka za to da sveštenici ne izlaze – rekao je Amfilohije, dodavši da su izašli na ulice kada je video u kojem su broju građani došli.

On je ocenio da vlast hapšenjem Joanikija i sveštenstva priprema građanski rat, poručivši da je vreme da se “prekine sa bratoubistvima” u Crnoj Gori.

– Ako je vlast narodna, onda mora da čuje vlast naroda – poručio je Amfilohije.

Upitan šta će se desiti ukoliko se odredi pritvor Joanikiju i sveštenicima, Amfilohije je rekao da je uveren da će preovladati razum i mudrost i da će oni biti pušteni na slobodu.

(Telegraf.rs)