Vijesti 02.12.2017.

Drago Vučenović, paraplegičar i pravnik u penziji poručuje: Treba nam kultura jednakosti

ČITANJE: 2 minute

Osobe sa invaliditetom hoće i traže samo ono što im pripada, život bez barijera, jednak status i šanse, zakonodavstvo bez diskriminacije i društvo ravnopravnih članova.

Poručio je ovo nadležnima Drago Vučenović (81), paraplegičar i pravnik u penziji uoči obilježavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom 3. decembra.

Vučenović je obolio od dječje paralize, već dvije decenije stanuje u Gerontološkom centru u Banjaluci i do sada je napisao 19 knjiga o međunarodnom i domaćem pravu osoba sa invaliditetom, statusu i predlozima za poboljšanje njihovog položaja.

A, status ove kategorije danas, dodaje on, je dramatičan, pogotovo za neratne invalide.

Podsjeća da naknada za tuđu pomoć i njegu iznosi 162 KM za prvu grupu invalida, dok Federacija BiH i Srbija isplaćuju po 400, odnosno 500 KM, te da je Srspka u poređenju sa njima na stvarno niskom nivou.

– Više sam nego ogorčen situacijom u društvu, kad pogledamo šta sve nalaže Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom koja je obavezujuća za sve nivoe vlasti, a nije ni blizu realizovana. Gospodo trebate sprovesti temeljno odredbe iz strategija koje ste prihvatili, jer se umjeti, a ne uraditi to zove kukavičluk – oštar je Vučenović.

Problem osoba sa invaliditetom problem je cijelog društva, a najviše vlasti, smatra on, koje i „uspostavljaju“ mnogobrojne barijere: fizičke, ekonomske socijalne, kulturne, obrazovne i zakonske.

– Neophodno je mijenjati stavove društva kako bi se smanjila diskriminacija i predrasude prema invalidnim licima, a to prvo i najviše moraju raditi političari, jer oni jedini, bar za sada, odlučuju o životu svih nas. Treba nam kultura jednakosti – govori ovaj osamdesetogodišnjak.

Za jednako učešće osoba sa invalididtetom u zajednici, treba obezbjediti dobru medicinsku njegu, ali podjednako je važno osigurati dobro obrazovanje, zapošljavanje, socijalnu zaštitu, porodični život, kulturu i rekreaciju.

Banjaluka opet, primećuje, ima veću prednost u odnosu na manja mjesta, gdje nema skoro ništa za ovu kategoriju stanovnika.

– Mnogo se tražilo i uradilo na uklanjanju arhitektonskih barijera u gradu i tu sam zadovoljan – zaključio je on.

Nismo žrtve

Za bolje stanje u društvu i prava koja im pripadaju, naglašava Vučenović, osobe sa invaliditetom se moraju i same boriti. Savjetuje im da se uključuju u sve aktivnosti koje se odnose na njih, da prestanu sebe da gledaju kao žrtve i budu svjesni svojih mogućnosti.

– Osobe sa invaliditetom moraju prve isticati i tražiti svoja prava, znati šta hoće, povezati se i zajedno boriti za punu integraciju u  društvu – smatra on.

(EuroBlic)