Vijesti 15.07.2020.

DRAGOČAJ: Dobili novu trafostanicu, ali im ostali stari poblemi sa naponom

ČITANJE: 3 minute

Dok mještani dijela Dragočaja tvrde da je za loš napon struje u komšiluku posljednjih mjeseci krivac ogroman broj priključaka, iz “Elektrokrajine” poručuju da takve probleme nisu uočili na terenu.

Stanovnici koji žive u centralnom dijelu Dragočaja ispričali su za Srpskainfo da već deset mjeseci imaju problema sa slabim naponom struje što mnogo utiče na kvalitet života.

Oni su svoj problem ispričali našoj redakciji u nadi da će tako dobiti pravi odgovor nadležnih.

Kako govore, godinama su imali poteškoća sa električnom energijom, sve dok im nije izgrađena nova trafostanica. Međutim, spokoj koji su konačno dočekali nije dugo trajao.

– Prošlog oktobra iskopan je kanal kako bi na ovu stanicu bila spojena jedna privatna firma, njihov kabl se i sada vidi, nakog čega su se stari problemi u komšiluku opet vratili. I nije stalo na tomej već su počeli da priključuju i domaćinstva sa stare trafo stanice. Struja je u kući sada tako loša da rerna, na primjer, umjesto za sat vremena, meso može ispeći tek za dva sata i to na višoj temperaturi. Da li je to u redu, da morate stalno nadgledati kako vam rade kuhinjski aparati, kako se ne bi pokvarili u ovakvim uslovima – ispričao nam je dugogodišnji stanovnik Dragočaja.

Kako govori, na novu trafostanicu spaja se i sve više potrošača, zbog čega usluga uopšte nije na visokom nivou kako su se nadali.

Nakon ovih pritužbi, upitali smo “Elektrokrajinu” da li trafo-stanica u centru Dragočaja ima dovoljno kapaciteta, koliko se trenutno potrošača snabdjeva sa ovog mjesta i kada će problem mještana biti riješen.

– „Elektrodistribucija“ Banjaluka nema evidentiranih slučajeva pogoršanja naponskih prilika u Dragočaju niti zaprimljenih žalbi kupaca na iste, pogotovo od 1. oktobra prošle godine kada je u stubnu trafo-stanicu (STS) „Dragočaj 7“ ugrađen novi transformator sa daleko većom snagom – odgovaraju iz “Elektrokrajine” precizirajući kako je snaga transformatora povećana sa 160 na 250 kVA.

Proteklih mjeseci, dodaju, evidentiran je samo jedan kvar na dalekovodu za Dragočaj i to 23. juna koji je otklonjen u jutarnjim časovima.

– Prema podacima Tehničke službe „Elektrodistribucije“ Banjaluka, STS „Dragočaj 7“ nije preoterećena. Naprotiv, na toj STS ima prostora za nova priključenja bez remećenja postojećih naponskih prilika. Ukazuju, takođe, da nema zabilježenog preoterećenja ni na ostalim trafo-stanicama u Dragočaju- kažu iz “Elektrokrajine”. Istovremeno navode i da je priključak firme, koju mještani sumnjiče za nastali problem, urađen u skladu sa propisanim procedurama.

– Uredno je izvršeno plaćanje od strane tog kupca o čemu posjedujemo kompletnu dokumentaciju. Kupce elektrčne energije iz Dragočaja koji tvrde da imaju problema sa naponskim prilikama, molimo da se obrate „Elektrodistribuciji“ Banjaluka kako bi nadležna terenska ekipa mogla provjeriti te navode – poručili su iz “Elektrokrajine”.

(SB/banjaluka.net)