Biznis 03.09.2016.

Država blokirala račune “Krajina osiguranju”

ČITANJE: 4 minute

Poreska uprava Republike Srpske blokirala je račune „Krajina osiguranja“ zbog duga od 200.000 KM!

Radnici nisu dobili tri plate, a osiguranicima se duguje za štete 800.000 KM. Istovremeno, većinski akcionar Naveen Aggarwal ponovo je zatražio izvršenje kontroverzne presude suda u Trebinju da mu se isplati 5,8 miliona, potvrdio je danas za poslovni portal CAPITAL.ba vanredni upravnik „Krajina osiguranja“ Miroslav Lazendić.

Lazendić je po preuzimanju „Krajina osiguranja“ sudovima u Trebinju i Banjaluci podnio zahtjev za obnavljanje postupka.

„Trenutno nemamo nikakvu povratnu informaciju iz suda, ali smo saznali da je u međuvremenu Aggarwal Okružnom privrednom sudu u Banjaluci podnio novi zahtjev za izvršenje presude. Nismo još zvanično obaviješteni, ali čim dobijemo zahtjev uložićemo žalbu i očekujemo da će izvršenje biti odloženo“, istakao je Lazendić.

On je potvrdio da je dostavio „određene podatke tužilaštvu“ u okviru istrage koja se provodi o poslovanju društvu nakon što je upravljanje preuzeo Aggarwal.

Okružni privredni sud Trebinje donio je u maju pravosnažnu presudu kojom je obavezao „Krajina osiguranje“ da akcionarima ovog društva Naveenu Aggarwalu i Gupti Neete isplati 5,8 miliona KM. Njih dvoje su u tužili „Krajinu“ a potom na sjednici Upravnog odbora ovog osiguranja donijeli odluku kojom „Krajina osiguranje“ priznaje sve što su oni u optužnici naveli.

Obustavili su izvršenje nakon što je MUP RS pokrenuo istragu o cijelom slučaju. Nakon toga uvedena je i vanredna uprava u ovom društvu, a sud je blokirao novac na računu „Krajine“ da se Aggarwal ne bi mogao naplatiti.
Nećemo plaćati Aggarwalu kancelarije u Čikagu

Na pitanje da li „Krajina osiguranje“ još uvijek plaća iznajmljivanje kancelarija u Čikagu po ugovorima koje je Aggarwal zaključio, Lazendić je istakao da ti ugovori treba da budu poništeni jer ih nije potpisao direktor i da su preduzeli aktivnosti na raskidu tih ugovora.

„Tražili smo poništenje dva ugovora o zakupu poslovnih prostora i jedan o reklami. Takođe, s obzirom na to da je Aggarwal imenovan za savjetnika direktora ovog društva, pokrenuli smo proceduru raskida jer ne dolazi na posao“, naglasio je Lazendić za CAPITAL i dodao da zbog toga Aggarwalu neće biti isplaćena ni plata od 5.000 evra koliko je sam bio odredio.
Poreska uprava blokirala račun „Krajina osiguranja“

Lazendić je istakao i da je „Krajini“ prošle sedmice blokiran račun jer ne mogu da izmiruju dospjele obaveze. Pojasnio je da je problem to što novac sa transakcionog računa, na kojem se nalaze sredstva od dokapitalizacije, na osnovu rješenja suda mogu koristiti samo za određene namjene, odnosno za isplatu šteta, a da su im u međuvremenu im pristigle obaveze po različitim osnovama koje nisu mogli da plate.

„Poreska uprava nam je prošle sedmice blokirala račun, a takođe blokirani smo i od strane jedne banke. Njima dugujemo više od 200.000 KM i to nam predstavlja veliki teret. Na žiro-računu i depozitima imamo novca iznad propisanog nivoa obaveznih tehničkih rezervi, tako da ćemo tražiti saglasnost Agencija za osiguranje za korištenje novca u ove svrhe“, naglasio je Lazendić.

On je istakao da je problem i višak radnika, posebno imajući u vidu da društvo ima drastičan pad prodaje osiguranja.

„Došlo je do znatnog pada prodaje osiguranja i on iznosi od 70 do 80 odsto u odnosu na prošlu godinu“, istakao je Lazendić.

Radnici „Krajina osiguranja“ nisu primili tri plate, a Lazendić nije mogao da kaže ni kada bi one mogle da budu isplaćene.

„Računi su nam blokirani, a prihodi smanjeni. Isplata plata će biti prva obaveza kada počnemo ostvarivati veće prihode. Sve zavisi od deblokade i aktiviranja prodajne mreže. Imamo zdravo jezgro prodavaca koji za kratko vrijeme mogu ostvariti prihode. Uvjeren sam da ćemo vratiti i povjerenje klijenata“, naglasio je Lazendić.

Zbog problema sa blokadom računa, kako je rekao, trenutno nisu u mogućnosti da isplate ni više od 800.000 KM odšteta.

„Mi imamo i velika potraživanja od budžeta, tako da se nalazimo u paradoksalnoj situaciji – Poreska uprava je nas blokirala, a budžet ne izmiruje svoje obaveze prema nama“, naglasio je Lazendić.

Međutim, i pored ovih problema Lazendić ističe da „Krajina osiguranje“ može da nastavi sa radom navodeći da društvo ima novca i da može isplatiti sve štete.

„Sve štete će biti isplaćene, društvo ima mogućnost da nastavi normalno poslovati, iako se bori sa unutrašnjim problemima“, rekao je on.

Lazendić tvrdi da ga nisu kontaktirali zainteresovani kupci ovog društva, ali ima informacije da je nekih ponuda bilo.

„Do mene su došle nezvanične informacije da ima kupaca koji su zainteresovani, ali konkretnih razgovora nije bilo. U svakom slučaju, svim potencijalnim kupcima biće dostupna sva dokumentacija koju budu tražili“, naglasio je Lazendić.

(capital.ba)