Državljani BiH sutra stižu iz Švedske, obezbijeđen karantin

Avionom iz Švedske sutra u Sarajevo stiže između 30 i 100 državljana BiH za koje je obezbijeđen karantin u Studentskom domu na Bjelavama, izjavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Nenadić je nakon sjednice Vlade Kantona Sarajevo na konferenciji za novinare rekao je da u Kantonu u posljednja 24 časa nije zabilježen nijedan slučaj zaraze, testirano je 45 uzoraka, a broj ukupno testiranih je 526.

“U Kantonu imamo 39 lica pozitivnih na virus korona. Hospitalizovano je sedam, od kojih su dva lica na terapiji kiseonikom, dva u fazi oporavka, dok na respiratorima nemamo nikoga”, naveo je Nenadić.

On je dodao je da se očekuju rezultati za još 75 testova iz Doma zdravlja, a da je u izolaciji 1.540 lica.

Nenadić je rekao da je za 2.066 lica ova mjera istekla, a da je u karantinu u Studentskom domu na Bjelavama smješteno 18 lica.

On je napomenuo da su 54 lica u posljednja 24 časa prekršila mjere samoizolacije, a 31 prekršilo je mjeru policijskog časa.

Kantonalna Vlada je, osim niza izvještaja zdravstvenih ustanova, razmatrala i odluke u vezi sa podrškom privrednim subjektima kojima je zabranjen rad na osnovu naredbi kriznih štabova.

“U Kantonu Sarajevo do juče popodne na biro je prijavljeno novih 125 lica”, istakao je Nenadić.

On je istakao da će Kantonalna vlada, nakon odluke da svim radnicima sa zagarantovanim dohotkom od 406 KM uplati doprinose. za vrijeme vanrednih okolnosti adekvatno odgovoriti.

“Radimo na proširenju fonda, uspostavljalju odgovarajućih mehanizama koji će omogućiti da sredstva budu operativna u narednim danima. Riječ je o fondu koji je uspostavljen prije 15 dana, kada je odlučeno da se izdvoji pet miliona KM”, naveo je Nenadić.

(Srna)

U 20 TAČAKA: Skupština Srpske odbacila rezoluciju Parlamenta BiH o “žrtvama fašističkih režima”

Narodna skupština Srpske odbacila je večeras “Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta”. Pročitajte zaključke: Narodna skupština podsjeća da je istrebljenje Srba bio zvaničan državni projekat NDH. 1. Narodna skupština Srpske odbacila je večeras Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkih režima i pokreta koju je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 8. sjednici održanoj

DUEL MAZALICA – STANIVUKOVIĆ: Ko je Baka Prase, a ko samo ovo drugo?

Burno je danas na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja raspravlja o Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkih režima, koju je usvojio Predstavnički dom PSBiH. Poslanici se verbalno sukobljavaju, došlo je i do naguravanja, a razmijenjene su i uvrede. Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica u svom obraćanju kritikovao je poslanika PDP-a Draška Stanivukovića rekavši da on nije

ZELJKOVIĆ: Donesena jedina moguća odluka, mada su svi na neki način oštećeni

Takmičarska komisija Fudbalskog saveza BiH predložila je prekid Premijer lige i Kupa BiH, što znači da je Sarajevo odbranilo titulu i igraće u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok su plasman na evropsku scenu izborili još: Željezničar, Zrinjski i Borac, koji će nastupiti u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Predloženo je i da se prekine i Kup

INCIDENT U NSRS: Svađa zbog mobilne bolnice kulminirala guranjem Stojanovića (SDS) i Ćorića (SNSD)

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) večeras je nakratko prekinuta nakon što je došlo do naguravanja poslanika Nedeljka Ćorića iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Tomice Stojanovića iz Srpske demokratske stranke (SDS). Svemu je prethodio verbalni duel, tokom burne rasprave o “Rezoluciji o poštovanju žrtava fašističkog režima i pokreta”, koju je 20. maja usvojio Predstavnički

DRLJAČA PRIZNAO KRIVICU: U petak presuda za ubistvo Bruna Rolda

Vijeće Okružnog suda kojim je predsjedavao sudija Branimir Jukić, prihvatilo je priznanje krivice Radeta Drljače za brutalno ubistvo poznanika Bruna Rolda (54), a on je ispričao da mu je kobne večeri “nešto puklo u glavi”. Izricanje presude zakazano je za petak. – Samo sam povukao nož po njegovom vratu. Kajem se zbog toga – rekao