Vijesti 24.03.2021.

Duronjić: Pandemija virusa korona nije otežala liječenje oboljelih od TBC-a

ČITANJE: 3 minute

Iako je pandemija virusa korona uticala na mnoge oblasti, osobama koje su oboljele od tuberkuloze nije bilo otežano liječenje. Dotok lijekova, antituberkulotika, u cijeloj ovoj situaciji nije bio ugrožen, bio je kontinuiran, kazao je za “Nezavisne” Mladen Duronjić, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC RS i nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze RS, povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze (TBC).

“Osobe koje su imale simptome tuberkuloze imale su mogućnost posjete porodičnom ljekaru, kao i samoj dijagnostici bolesti. Smještaj pacijenata oboljelih od tuberkuloze je bio  moguć i nesmetan, tako da su naši pacijenti u prošloj godini i u ova dva i po mjeseca, od kada živimo s kovidom, nesmetano dijagnostikovani i liječeni, tretirani  su kao i ranijih godina”, ističe Duronjić.

Prema njegovim riječima, s obzirom na to da je i tuberkuloza zarazna bolest, pored medicinskog ima i epidemiološki značaj.

“Kao zarazna bolest se može širiti, a imajući to u vidu, vodili smo računa o našim pacijentima da bismo spriječili da u situaciji kad smo fokusirani na kovid eventualno ne bismo propustili ovu drugu zaraznu bolest”, ističe Duronjić i dodaje da se  u posljednjih 15 godina bilježi pad broja oboljelih od tuberkuloze u RS i FBiH.

Kako objašnjava, najveći broj pacijenata koji obole od tuberkuloze je u starosnoj dobi od 50 godina.

“Osobe koje imaju neko hronično oboljenje poput dijabetesa, leukemije i drugih najpodložnije su da obole i od tuberkuloze”, pojašnjava Duronjić. Dodaje da su u riziku da obole od tuberkuloze i pušači, alkoholičari, kao i uživaoci narkotika.

Kako kaže, nisu primijetili da osobe koje su oboljele od tuberkuloze imaju veće šanse da obole od virusa korona u odnosu na ostale pacijente.

“Ono što je jako bitno jeste da je liječenje od tuberkuloze u RS besplatno za sve pacijente, za osigurane, ali i za neosigurane”, pojašnjava Duronjić.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS kazali su da su oboljelima od tuberkuloze u Srpskoj dostupni najefikasniji lijekovi, antituberkulotici, kako u bolnicama, tako i u apotekama, a u potpunosti ih finansira ovaj fond.

“Riječ je o terapijama koje Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje u liječenju tuberkuloze, izoniazid, rifampicin tablete; izoniazid, rifampicin, etambutol tablete; izoniazid, rifampicin, etambutol, pirazinamid tablete. U pitanju su dvokomponentni, trokomponentni i četvorokomponentni lijekovi”, kažu iz FZO RS. Dodaju da i pored  navedenih, oboljelima su dostupni i drugi lijekovi na listama lijekova, poput onih za liječenje multirezistentne tuberkuloze.

Pored lijekova, FZO RS finansira u cijelosti i dijagnostiku, liječenje i druge usluge zdravstvene zaštite koje spadaju u obavezno zdravstveno osiguranje za osiguranike oboljele od tuberkuloze, jer su oni oslobođeni plaćanja participacije.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, 24. mart, obilježava se s ciljem podizanja javne svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju i o potrebi jačanja napora u pravcu okončanja globalne epidemije. Ova zarazna bolest ni do danas nije u potpunosti iskorijenjena, a 1991. godine proglašena je za globalni zdravstveni problem. Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze ustanovljen je kao znak sjećanja na objavu doktora Roberta Koha iz 1882. godine o otkriću bakterije koja uzrokuje tuberkulozu, što je otvorilo put ka dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti.

(E.M)