Politika 06.10.2022.

Dodik: Džaferović nanosi štetu ionako bijednom kredibilitetu BiH

ČITANJE: 1 minuta

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se po ko zna koji put svjedoči šteti koju bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović nanosi, ionako bijednom, kredibilitetu BiH učešćem na međunarodnim forumima bez saglasnosti Predsjedništva i iznošenjem privatnih i stranačkih stavova.

Dodik je istakao da organizatorima samita evropske političke zajednice mora biti jasno da ništa od onoga što Džaferović izjavi nije stav zvaničnih institucija.

On je dodao da to mora biti jasno i organizatorima drugih međunarodnih foruma koji prihvataju učešće Džaferovića, za koje ne postoji saglasnost Predsjedništva, kao i svima koji podržavaju ovakvu praksu bošnjačkih političara.

“Džaferović svojim djelovanjem ruši institucije i Ustav i njegove privatne izjave nemaju nikakvu obavezujuću ulogu prema bilo kome u BiH ili u odnosima BiH prema međunarodnim institucijama”, navedeno je na Dodikovom “Instagramu”.

Dodik je napomenuo da je unilateralno postupanje DŽaferovića tokom cijelog mandata dovelo do pogoršanja odnosa i da takav nekorektan i nepartnerski pristup samo vodi daljem produbljivanju krize u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović prisustvovaće samitu lidera EU u Pragu kojem prisustvuju i predstavnici zemalja koje nisu članice EU. Najavljeno je da će na marginama imati više bilateralnih sastanaka.

(Srna)

Oznake: Milorad Dodik