Vijesti 21.10.2018.

EDUKACIJA ZA BANJALUČANE Kako uštediti energiju? Na grijanje i rashlađivanje ide polovina troškova

ČITANJE: 2 minute

Iako se objekti za stanovanje danas grade energetski efikasnije od onih prije trideset godina, većina stanovnika nije u potpunosti upoznata sa mogućnostima uštede energije u svom domu. 

U prosjeku, domaćinstva troše skoro polovinu svojih godišnjih troškova energije na grijanje i hlađenje. Takav trošak može se značajno smanjiti, korištenjem energetski efikasnih prozora i vrata, čime se smanjuju gubici topline, što je samo jedan od brojnih odgovora na pitanje kako štediti energiju i novac.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) organizovao je zato u Banjaluci edukativni događaj o efikasnim načinima upotrebe energije i važnosti energetske efikasnosti u svakodnevnom životu, a u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED).

– Organizacija događaja u kojem posjetioci imaju priliku vidjeti maketu energetski efikasne kuće i dobiti praktične savjete stručnjaka iz oblasti energetske efikasnosti, se pokazala vrlo korisnim. Pružajući građanima konkretne odgovore i savjete o mjerama koje mogu primijeniti u svom domaćinstvu, a koje doprinose manjem korištenju energije, finansijskim uštedama i zaštiti životne sredine, nastojimo ih motivisati da promjene svoje navike pri korištenju energije- izjavio je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta.

Svim posjetiocima su predstavljeni i materijali sa savjetima o pametnoj upotrebi energije, a koji su dostupni i na stranici www.ged.ba.

– Prije dvije godine smo stavili fasadu te zamijenili sve prozore na kući i od tada na računima za električnu energiju primjećujemo uštedu i do 30 procenata, pogotovo u zimskom periodu kada je sezona grijanja- izjavio je jedan od posjetilaca, Dragan Gajić.

Projekat Zeleni ekonomski razvoj doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u BiH s ciljem smanjenja emisija štetnih gasova, unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda.

GED projekat finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Nakon Banjaluke, edukativni događaji će biti održani u Doboju i Trebinju.