EMOCIJE PREPLAVILE SALU Premijerno izvedena predstava Mali princ

Predstava Mali princ u izvođenju polaznika Prve škole za glumce sa Daunovim sindromom, premijerno je izvedena sinoć u multimedijalnoj sali Jevrejskog kulturnog centra Arie Livne u Banjaluci.

Tokom pripreme predstave, koja je trajala mjesec dana, polaznicima je pomagala  glumica Dječijeg pozorišta Aleksandra Spasojević, koja ujedno potpisuje i režiju, a jednoj od probi prisustvovao je i Jovica Pavić, profesor sa Akademije umjetnosti iz Beograda.

Glumci Nina, Sandra, Lazar, Vladimir, Kristijan i Bojan, koji ruše predrasude o osobama sa Daunovim sindromom, oduševili su banjalučku publiku, a zbog velike zainteresovanosti predstava će se u ovom gradu ponovo igrati od 08. oktobra.

“Publika nije skrivala suze, nisu očekivali da nešto ovako fantastično mogu da odrade osobe sa Daunovim sindomom. Odziv je bio veliki i reakcije publike su bile pozitivne. Nažalost ljudi iz institucija se nisu odazvali, iako smo ih uredno pozvali. Došli su oni koji podržavaju naš rad i bila je puna sala. Po prvi put je izvođeno nešto tako i prvi put su glumci imali tremu, koja se do sada na probama nije javljala. Ipak, glumci su predstavu odigrali tako da se ta trema nije primjetila”, rekao upravnik Down sindrom centra Zoran Jelić.

On dodaje da nakon premijernog izvođenja u Banjaluci, glumce očekuje put u Zaječar, gdje će učestvovati na četvrtom Međunarodnom festivalu inkluzivnog dečijeg i omladinskog stvaralaštva.

“Nakon izvođenja predstave prešli smo u kafe bar u Jevrejskom kulturnom centru, gdje su ti isti glumci radili kao konobari. Sutra putujemo u Zaječar na Međunarodni inkluzivni festival sa ovom predstavom, jer se na festival ne može ići sa premijerom. Tamo ćemo takođe da radimo prezenatciju našeg rehabilitacijiskog programa PAIN- pokušaj, analiziraj, izvrši i nastavi, kojeg sprovodimo u Zdravstveno-turističkom centru Banja Vrućica i imamo otvoreni Daun sindom kafić te držimo tribinu socijalno preduzetništvo. Nakon igranja predstave vraćamo se u Banju Vrućicu, gdje 28. septembra imamo predstavu kada će nam u posjetu doći predstavnici zdravstvenog centra iz Crne Gore. Tom prilikom potpisaćemo ugovor o saradnji. Sa istom predstavom 4. oktobra idemo u Beograd, nakon čega će se predstava reprizirati u Banjoj Luci”, kaže Jelić.

Slične aktivnosti koje bi uključivale lica sa Daunovim sindromom planirane su i u narednom periodu, uz finansijsku podršku insititucija.

“Ovu školu glume sam lično ja pokrenuo, svojim sredstvima. Sada očekujemo od institucija da se uključe i finansijski nas podrže, da bismo školu mogli da proširimo te prenesemo na sve ostale osobe koje su zainteresovane i žele da postanu glumci. Pokušali bismo da uvedemo novih šest glumaca, ukoliko se jave zainteresovani ulagači koji bi program finansijski podržali. Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti”, dodaje Jelić.

(banjaluka.net)

 

KOTOR VAROŠ: Položen kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade opštinske uprave koja će koštati oko 3,1 milion KM. Višković je rekao da je Vlada od 2006. godine do danas u ovu lokalnu zajednicu uložila 92 miliona maraka. – “Izgradnjom novog objekta opštinske uprave sve

Proširena Vidovdanska ulica

U cilju smanjenja saobraćajnih gužvi u centralnoj zoni, danas su završeni radovi na proširenju saobraćajnice u Vidovdanskoj ulici, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. – Saobraćajnica je proširena u dužini od 250 metara, na potezu od raskrsnice kod stare zgrade Vlade RS do ukrštanja sa Grčkom ulicom, odnosno zgrade Centralne banke što bi

NOVA POSLOVNA ZONA: Uskoro licitacija za prvu parcelu

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni. Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko

“KOSMOS” PRIPAO DNS-u: Nedeljko Milaković dolazi na funkciju direktora banjalučke fabrike?

Nedeljko Milaković, raniji poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske i sadašnji funkcioner Demokratskog narodnog saveza, biće novi direktor fabrike “Kosmos” u Banjaluci, odlučio je Gradski odbor DNS-a, koji je u koalicionoj raspodjeli dobio ovo preduzeće, saznaje opcija.net. U Gradskom odboru  DNS-a, kako ističu naši izvori, nisu posebno zadovoljni činjenicom da su dobili mogućnost

VANDALIZAM Zapalio plato spomenika na Banj brdu

Vedran Grahovac (18) iz Banjaluke uhapšen je zbog sumnje da je tokom vikenda oštetio spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.  Grahovac je osumnjičen da je spomenik posuo zapaljivom materijom i zatim zapalio stepenice. On je sve to snimio i snimak stavio na „Instagram“, a policija je ubrzo saznala za to i