Vijesti 03.11.2018.

ENERGETSKA OBNOVA PRI KRAJU Učionice škole u Boriku slobodne iduće sedmice

ČITANJE: 2 minute

Đaci Osnovne škole “Vuk Karadžić” konačno bi od naredne sedmice časove trebalo da imaju u svim učionicama.

Nastava u ovoj školi u Boriku od početka septembra odvijala se po drugačijem režimu, jer su sve vrijeme trajali veliki građevinski radovi u objektu.

Naime, škola se rekonstruiše u okviru projekta energetske efikasnosti, a nova fasada, stolarija i termička izolacija krova, značiće i toplije učionice za oko 700 đaka.

– Radovi su pri kraju, fasada je završena, ostalo je još malo na uređenju unutrašnjeg dijela škole. Čekamo da se radnici kompletno raziđu, kako bismo mogli očistiti učionice i prenijeti sav namještaj, ali očekujem sljedeće sedmice da će sve biti završeno- rekla je direktorica Tatjana Vilendečić.

Đaci časove prate u 12 slobodnih učionica, a zbog svega nije bilo moguće organizovati ni produženi boravak za prvačiće, jer se u tim prostorijama takođe odvijala nastava.

– Važno nam je bilo da djeca nemaju nastavu u tri smjene, već da se organizujemo sa postojećim kapacitetima. Koristili smo tako i učionice Muzičke škole koja se nalazi u istom objektu – dodala je ona, ističući da bi i produženi boravak sada trebalo da bude otvoren.

Prijavljeno je čak 130 mališana, ali svi ipak neće moći biti primljeni.

– Imamo prostora za stotinu djece, a prioritet su prvačići i đaci čija oba roditelja rade, a nemaju nikoga starijeg u porodici da ih pričuva. Zna se desiti da roditeljima treba pomoć da im neko pripazi dijete samo sat ili dva, i mi ih nećemo vratiti, ali tako se može desiti da bez slobodnog mjesta ostane stariji učenik koji stvarno nema cijeli dan sa kim biti kući – naglasila je Vilendečićeva i podsjetila da đaci u produženom boravku takođe imaju aktivnosti sa učiteljima i da to nije, kako mnogi smatraju, puko čuvanje djece.

Produžen rok

Mada je bilo govora kako će radovi biti završeni do septembra, i u ovom slučaju se pokazalo da je taj rok produžen. Vilendečićeva ipak poručuje da “rokovi nisu probijeni, jer je izvođač dobio aneks ugovora”.

U firmi iz Mrkonjić Grada koja je bila zadužena za dio radova, kažu da su dobili produženje roka od nadležnih, ali i da je sa njihove strane sada sve završeno.

(Srpskainfo)