EPIDEMIJA MORBILA Oboljela učenica nepotpuno vakcinisana

Učenica drugog razreda Osnovne škole “Borisav Stanković” iz Banjaluke oboljela je od morbila, potvrdio je za “Nezavisne” Rade Krecelj, direktor škole, dok drugi učenici nemaju simptome ovog oboljenja.

“Roditelji su za vikend dobili potvrdu da je riječ o morbilama i došli su da obavijeste školu. Mi smo odmah dezinfikovali prostoriju u kojoj je ova učenica boravila  i obaviješteni su svi roditelji iz razreda”, kazao je Krecelj.

Dodao je da ova osmogodišnja djevojčica od ponedjeljka ne ide na nastavu te da neće dolaziti u školu do kraja ove školske godine.

“Dijete je bilo vakcinisano, ali nepotpuno,  odnosno primilo je prvu dozu vakcine, dok  nije revakcinisano”, pojasnio je Krecelj.

Majka dvije djevojčice koje idu u ovu školu istakla je da se nakon što je saznala da je jedno dijete oboljelo od morbila probudio strah kod nje.

“Iako su moja djeca vakcinisana, nije mi svjedno što su se morbile pojavile u školi”, kazala je ona i apelovala na roditelje da obavezno vakcinišu i revakcinišu mališane.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da su sve škole na području Banjaluke  prije deset dana dobile od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite  RS uputstva kako djelovati u slučaju ove bolesti.

On je dodao da škole ne mogu preventivno djelovati u slučaju ovih bolesti.

“Kada se pojave morbile u školama, treba odmah to prijaviti, zatim dijete izolovati iz škole da se ne šire dalje”, rekao je Popržen.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS  kažu da su  usmeno obaviješteni da je učenica drugog razreda Osnovne škole “Borisav Stanković” oboljela od morbila.

“Kako zvanična prijava još nije stigla, ne vodimo ga u zvaničnom izvještaju o oboljelima od morbila”, kazali su danas iz Instituta i dodali da nadlеžnе zdrаvstvеnе ustаnоvе u sаrаdnji sа Institutоm zа јаvnо zdrаvstvо RS sprоvоdе mјеrе zа sprеčаvаnjе i suzbiјаnjе širеnjа еpidеmiје.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da je učenica drugog razreda ove škole pregledana u ambulanti porodične medicine u naselju Lazarevu.

“Postavljena je sumnja na morbile, zasad nije potvrđena dijagnoza morbila i u toku je dijagnostička obrada. Po podacima koje su dali roditelji, dijete nije potpuno vakcinisano. Svim školskim i predškolskim ustanovama proslijedili smo preporuke za postupanje u toku epidemije morbila”, kazali su iz Doma zdravlja.

Morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da je još jedna odrasla osoba iz Kozarske Dubice oboljela od morbila.

“Rаdi sе оdrаslој  оsоbi iz Kоzаrskе Dubicе, sа lаkšоm kliničkоm slikоm.  Оd ukupnоg brоја оbоljеlih, dо sаdа је hоspitаlizоvаna 41 оsоbа”, kazali su iz Instituta i dodali da od ukupnо 66 оbоljеlih оd mоrbilа u RS 57 niје vаkcinisаnо ili је nеpоtpunо vаkcinisаnо zа svојu dоb ili su nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

U RS od morbila 66 oboljelih

 • Bаnjаluka: 37
 • Istоčnо Sаrајеvо: 6
 • Vukоsаvljе: 4,
 • Lаktаši: 4
 • Kоzаrskа Dubicа: 4
 • Mоdričа: 3
 • Nоvi Grаd: 2
 • Vlаsеnicа: 1
 • Šаmаc: 1
 • Pаlе: 1
 • Srbаc: 1
 • Čеlinаc: 1
 • Šipоvо: 1

(Nezavisne)

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,