EPIDEMIJA MORBILA Oboljela učenica nepotpuno vakcinisana

Učenica drugog razreda Osnovne škole “Borisav Stanković” iz Banjaluke oboljela je od morbila, potvrdio je za “Nezavisne” Rade Krecelj, direktor škole, dok drugi učenici nemaju simptome ovog oboljenja.

“Roditelji su za vikend dobili potvrdu da je riječ o morbilama i došli su da obavijeste školu. Mi smo odmah dezinfikovali prostoriju u kojoj je ova učenica boravila  i obaviješteni su svi roditelji iz razreda”, kazao je Krecelj.

Dodao je da ova osmogodišnja djevojčica od ponedjeljka ne ide na nastavu te da neće dolaziti u školu do kraja ove školske godine.

“Dijete je bilo vakcinisano, ali nepotpuno,  odnosno primilo je prvu dozu vakcine, dok  nije revakcinisano”, pojasnio je Krecelj.

Majka dvije djevojčice koje idu u ovu školu istakla je da se nakon što je saznala da je jedno dijete oboljelo od morbila probudio strah kod nje.

“Iako su moja djeca vakcinisana, nije mi svjedno što su se morbile pojavile u školi”, kazala je ona i apelovala na roditelje da obavezno vakcinišu i revakcinišu mališane.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da su sve škole na području Banjaluke  prije deset dana dobile od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite  RS uputstva kako djelovati u slučaju ove bolesti.

On je dodao da škole ne mogu preventivno djelovati u slučaju ovih bolesti.

“Kada se pojave morbile u školama, treba odmah to prijaviti, zatim dijete izolovati iz škole da se ne šire dalje”, rekao je Popržen.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS  kažu da su  usmeno obaviješteni da je učenica drugog razreda Osnovne škole “Borisav Stanković” oboljela od morbila.

“Kako zvanična prijava još nije stigla, ne vodimo ga u zvaničnom izvještaju o oboljelima od morbila”, kazali su danas iz Instituta i dodali da nadlеžnе zdrаvstvеnе ustаnоvе u sаrаdnji sа Institutоm zа јаvnо zdrаvstvо RS sprоvоdе mјеrе zа sprеčаvаnjе i suzbiјаnjе širеnjа еpidеmiје.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da je učenica drugog razreda ove škole pregledana u ambulanti porodične medicine u naselju Lazarevu.

“Postavljena je sumnja na morbile, zasad nije potvrđena dijagnoza morbila i u toku je dijagnostička obrada. Po podacima koje su dali roditelji, dijete nije potpuno vakcinisano. Svim školskim i predškolskim ustanovama proslijedili smo preporuke za postupanje u toku epidemije morbila”, kazali su iz Doma zdravlja.

Morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da je još jedna odrasla osoba iz Kozarske Dubice oboljela od morbila.

“Rаdi sе оdrаslој  оsоbi iz Kоzаrskе Dubicе, sа lаkšоm kliničkоm slikоm.  Оd ukupnоg brоја оbоljеlih, dо sаdа је hоspitаlizоvаna 41 оsоbа”, kazali su iz Instituta i dodali da od ukupnо 66 оbоljеlih оd mоrbilа u RS 57 niје vаkcinisаnо ili је nеpоtpunо vаkcinisаnо zа svојu dоb ili su nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

U RS od morbila 66 oboljelih

 • Bаnjаluka: 37
 • Istоčnо Sаrајеvо: 6
 • Vukоsаvljе: 4,
 • Lаktаši: 4
 • Kоzаrskа Dubicа: 4
 • Mоdričа: 3
 • Nоvi Grаd: 2
 • Vlаsеnicа: 1
 • Šаmаc: 1
 • Pаlе: 1
 • Srbаc: 1
 • Čеlinаc: 1
 • Šipоvо: 1

(Nezavisne)

Dva aviona WizzAir-a sletjela u Banjaluku

Avioni WizzAira sletjeli su danas na Aerodrom Banjaluka umjesto na tuzlanski aerodrom. Oba aviona danas u poslijepodnevnim časovima na letovima iz Beča i Hana nisu mogli sletjeti na Aerodrom Tuzla zbog guste magle. Magla je preovladavala tokom čitavog dana na području pomenutog aerodroma, pa su avioni odletjeli za Budimpeštu, a nešto više od sat i

Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta opljačkana u svom stanu

Devedesetogodišnja Banjalučanka Bosa Frašto nekoliko puta je, kako tvrdi, opljačkana u svom stanu, a tokom posljednjeg razbojništva, koje se desilo za vikend, dvojica maloljetnika zaključala su je u sobu, zbog čega je policija morala razbiti staklo kako bi je oslobodila. Kako je ispričala za “Nezavisne”, u svim pljačkama učestvovao je isti maloljetnik, koji joj je

OSTALI GRADOVI SE GUŠE Banjaluka “diše” punim plućima

Kvalitet vazduha u Banjaluci tokom novembra bio je šest puta bolji nego u istom mjesecu 2016. godine, kada se najveći grad u RS grijao na staru toplanu, koja je koristila mazut, pokazuje analiza gradskog Odjeljenja za komunalne poslove. Tako je, na primjer, srednja mjesečna vrijednost sumpor-dioksida u novembru 2016. godine, u vrijeme kad se grad

Nikolina Makivić i Prointer za podršku mladim talentima

Kompanija Prointer ITSS u novom promotivnom spotu je naglasila značaj ulaganja u nauku i mlade talente. Junak nove video priče je Banjalučanka Nikolina Makivić koja kao istraživač na doktorskim studijama u Parizu radi na projektu unapređenja baterija. Stipendiju za njeno školovanje na čuvenoj Sorboni dala je upravo kompanija Prointer ITSS iz Banjaluke. Mlada naučnica se

GLUMAC LJUBIŠA SAVANOVIĆ: Bitno je znati ko smo i šta smo

Spremao sam se pola godine prije početka snimanja istražujući taj period srpske i svjetske istorije, kao i lik i djelo Dragutina Dimitrijevića Apisa, kojeg sam igrao u filmu i seriji. Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” banjalučki glumac Ljubiša Savanović nakon beogradskih premijera filma “Kralj Petar I”. GLAS: Bili ste na premijeri u

Emotivni susret prošlosti i sadašnjosti u Narodnom pozorištu RS

Predstava “Žensko srce u šinjelu” u režiji Mirjane Karanović, odigrana je premijerno za Republiku Srpsku u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Ovom predstavom tri glumice Nina Grahovac, Jovana Petronijević i Vesna Paštrović, obilježile su 100 godina od potpisivanja primirja u Prvom svjetskom ratu i na svoj način stvorile susret prošlosti i sadašnjosti. Emotivna priča o životima

PORESKA UPRAVA RS Računi pod budnim okom inspektora

Poreski obveznici u Srpskoj poprilično su nedisciplinovani kada je riječ o evidentiranju prometa putem fiskalnih kasa, zbog čega će izdavanje računa u narednom periodu biti pod budnim okom inspektora Poreske uprave RS. Inspektori su za deset mjeseci ove godine obavili 2.993 kontrole i u čak 1.200 slučajeva utvrdili nepravilnosti. Iz Poreske uprave je saopšteno da