EPIDEMIJA MORBILA Oboljela učenica nepotpuno vakcinisana

Učenica drugog razreda Osnovne škole “Borisav Stanković” iz Banjaluke oboljela je od morbila, potvrdio je za “Nezavisne” Rade Krecelj, direktor škole, dok drugi učenici nemaju simptome ovog oboljenja.

“Roditelji su za vikend dobili potvrdu da je riječ o morbilama i došli su da obavijeste školu. Mi smo odmah dezinfikovali prostoriju u kojoj je ova učenica boravila  i obaviješteni su svi roditelji iz razreda”, kazao je Krecelj.

Dodao je da ova osmogodišnja djevojčica od ponedjeljka ne ide na nastavu te da neće dolaziti u školu do kraja ove školske godine.

“Dijete je bilo vakcinisano, ali nepotpuno,  odnosno primilo je prvu dozu vakcine, dok  nije revakcinisano”, pojasnio je Krecelj.

Majka dvije djevojčice koje idu u ovu školu istakla je da se nakon što je saznala da je jedno dijete oboljelo od morbila probudio strah kod nje.

“Iako su moja djeca vakcinisana, nije mi svjedno što su se morbile pojavile u školi”, kazala je ona i apelovala na roditelje da obavezno vakcinišu i revakcinišu mališane.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da su sve škole na području Banjaluke  prije deset dana dobile od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite  RS uputstva kako djelovati u slučaju ove bolesti.

On je dodao da škole ne mogu preventivno djelovati u slučaju ovih bolesti.

“Kada se pojave morbile u školama, treba odmah to prijaviti, zatim dijete izolovati iz škole da se ne šire dalje”, rekao je Popržen.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS  kažu da su  usmeno obaviješteni da je učenica drugog razreda Osnovne škole “Borisav Stanković” oboljela od morbila.

“Kako zvanična prijava još nije stigla, ne vodimo ga u zvaničnom izvještaju o oboljelima od morbila”, kazali su danas iz Instituta i dodali da nadlеžnе zdrаvstvеnе ustаnоvе u sаrаdnji sа Institutоm zа јаvnо zdrаvstvо RS sprоvоdе mјеrе zа sprеčаvаnjе i suzbiјаnjе širеnjа еpidеmiје.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da je učenica drugog razreda ove škole pregledana u ambulanti porodične medicine u naselju Lazarevu.

“Postavljena je sumnja na morbile, zasad nije potvrđena dijagnoza morbila i u toku je dijagnostička obrada. Po podacima koje su dali roditelji, dijete nije potpuno vakcinisano. Svim školskim i predškolskim ustanovama proslijedili smo preporuke za postupanje u toku epidemije morbila”, kazali su iz Doma zdravlja.

Morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da je još jedna odrasla osoba iz Kozarske Dubice oboljela od morbila.

“Rаdi sе оdrаslој  оsоbi iz Kоzаrskе Dubicе, sа lаkšоm kliničkоm slikоm.  Оd ukupnоg brоја оbоljеlih, dо sаdа је hоspitаlizоvаna 41 оsоbа”, kazali su iz Instituta i dodali da od ukupnо 66 оbоljеlih оd mоrbilа u RS 57 niје vаkcinisаnо ili је nеpоtpunо vаkcinisаnо zа svојu dоb ili su nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

U RS od morbila 66 oboljelih

 • Bаnjаluka: 37
 • Istоčnо Sаrајеvо: 6
 • Vukоsаvljе: 4,
 • Lаktаši: 4
 • Kоzаrskа Dubicа: 4
 • Mоdričа: 3
 • Nоvi Grаd: 2
 • Vlаsеnicа: 1
 • Šаmаc: 1
 • Pаlе: 1
 • Srbаc: 1
 • Čеlinаc: 1
 • Šipоvо: 1

(Nezavisne)

RAZMATRANO NEKOLIKO ZAKONA Vlada Srpske ulaže u prekvalifikaciju nezaposlenih

Trista hiljada maraka, Vlada Srpske uložiće u prekvalifikaciju nezaposlenih, koji bi, nakon obuke, mogli da nađu posao. To je jedan od projekata koje je danas odobrila Vlada Srpske. Ministar Srđan Rajčević pojašnjava da će program obuhvatiti 100 lica, koja zadovolje sve kriterijume. “Lica koja se trenutno nalaze na evidenciji zavoda za zapošljavanje, koji nemaju zaposlenje,

DIREKTORICA H&M-a CLAUDIA OSZWALD: Kupcima ćemo za staru odjeću davati popuste na novu

Direktorica popularnog švedskog modnog brenda za Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Gruziju i BiH Claudia Oszwald najavila je prve pogodnosti za kupce u BiH. Prva H&M prodavnica u našoj zemlji od danas je smještena u Delta Planet centru u Banjoj Luci. Na početku razgovora Oszwald nam govori kako smatra da su Bosanci i Hercegovci modno osviješteni

Dva udesa u Banjaluci, saobraćaj otežan

Zbog sudara autobusa i putničkog automobila kod crkve u banjalučkom naselju Rebrovac i udesa kod Venecija mosta, došlo je do veće gužve i zastoja u saobraćaju, saznaju “Nezavisne”. Iz Policijske uprave Banjaluka su mogli da samo da nam potvrde da su zaprimili prijavu o udesu na Rebrovcu, koji se dogodio oko 19 sati, ali nisu

Mještani Kuljana na muci zbog kanalizacije

Nekoliko domaćinstava 7. kuljanske ulice u Banjaluci našlo se u neobranom grožđu otakako su im se u komšiluk doselili pripadnici MUP RS. Grad je prvo Ministarstvu unutrašnjih poslova RS poklonio kompleks bivše kasarne “Krajiških brigada” u Zalužanima, a zatim, prije dvije godine, i još jednu parcelu pored. Od cijele ove transakcije problema danas ima nekoliko

Produžen saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez

Saobraćajni špic u Banjaluci poziva na dodatni oprez, ali je očigledno da pažnja nije svima na visokom nivou na kraju radnog dana. Mnogi će se zapitati šta je radio vozač ovog automobila kada je “uspio” da pređe na kraj druge trake i udari u stubić u blizini sportske dvorane “Borik”. Očigledno je pala koncentracija zbog

ODGOVORNI UMANJUJU PROBLEM Raskrsnica u Ramićima opasna po život

Skretanje bez žmigavca, brza vožnja, pogotovo kamiona, već godinama je dio života mještana Ramića i Dragočaja, čija je svakodnevica vezana uz raskrsnicu koja spaja ova dva naselja i magistralni put Banjaluka – Prijedor. U pitanju je veoma prometna raskrsnica na kojoj je nedavno u saobraćajnoj nesreći stradao mladi Banjalučanin. Ogorčeni meštani smatraju da se nakon te

U ČAST PJESNICIMA Umjesto odborničkih rasprava, u Skupštini grada poezija

Međunarodni dan poezije koji se svake godine obilježava 21. marta svečano je obilježen i u Skupštini Grada, gdje su se umjesto odborničkih rasprava u sali nizali stihovi. Predsjednik gradskog parlamenta, Zoran Talić ustupio je mjesto predsjedavajućeg i skupštinske klupe pjesnicima tako da nije bilo uobičajenih govora, replika, krivih navoda. Govorila je umjetnost! Talić je rekao