EPIDEMIJA MORBILA Oboljela učenica nepotpuno vakcinisana

Učenica drugog razreda Osnovne škole “Borisav Stanković” iz Banjaluke oboljela je od morbila, potvrdio je za “Nezavisne” Rade Krecelj, direktor škole, dok drugi učenici nemaju simptome ovog oboljenja.

“Roditelji su za vikend dobili potvrdu da je riječ o morbilama i došli su da obavijeste školu. Mi smo odmah dezinfikovali prostoriju u kojoj je ova učenica boravila  i obaviješteni su svi roditelji iz razreda”, kazao je Krecelj.

Dodao je da ova osmogodišnja djevojčica od ponedjeljka ne ide na nastavu te da neće dolaziti u školu do kraja ove školske godine.

“Dijete je bilo vakcinisano, ali nepotpuno,  odnosno primilo je prvu dozu vakcine, dok  nije revakcinisano”, pojasnio je Krecelj.

Majka dvije djevojčice koje idu u ovu školu istakla je da se nakon što je saznala da je jedno dijete oboljelo od morbila probudio strah kod nje.

“Iako su moja djeca vakcinisana, nije mi svjedno što su se morbile pojavile u školi”, kazala je ona i apelovala na roditelje da obavezno vakcinišu i revakcinišu mališane.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe da su sve škole na području Banjaluke  prije deset dana dobile od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite  RS uputstva kako djelovati u slučaju ove bolesti.

On je dodao da škole ne mogu preventivno djelovati u slučaju ovih bolesti.

“Kada se pojave morbile u školama, treba odmah to prijaviti, zatim dijete izolovati iz škole da se ne šire dalje”, rekao je Popržen.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS  kažu da su  usmeno obaviješteni da je učenica drugog razreda Osnovne škole “Borisav Stanković” oboljela od morbila.

“Kako zvanična prijava još nije stigla, ne vodimo ga u zvaničnom izvještaju o oboljelima od morbila”, kazali su danas iz Instituta i dodali da nadlеžnе zdrаvstvеnе ustаnоvе u sаrаdnji sа Institutоm zа јаvnо zdrаvstvо RS sprоvоdе mјеrе zа sprеčаvаnjе i suzbiјаnjе širеnjа еpidеmiје.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da je učenica drugog razreda ove škole pregledana u ambulanti porodične medicine u naselju Lazarevu.

“Postavljena je sumnja na morbile, zasad nije potvrđena dijagnoza morbila i u toku je dijagnostička obrada. Po podacima koje su dali roditelji, dijete nije potpuno vakcinisano. Svim školskim i predškolskim ustanovama proslijedili smo preporuke za postupanje u toku epidemije morbila”, kazali su iz Doma zdravlja.

Morbile su virusno, veoma zarazno oboljenje, a bolest se manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promjenama na sluzokoži disajnih organa i pojavom osipa koji se postepeno širi po koži.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su da je još jedna odrasla osoba iz Kozarske Dubice oboljela od morbila.

“Rаdi sе оdrаslој  оsоbi iz Kоzаrskе Dubicе, sа lаkšоm kliničkоm slikоm.  Оd ukupnоg brоја оbоljеlih, dо sаdа је hоspitаlizоvаna 41 оsоbа”, kazali su iz Instituta i dodali da od ukupnо 66 оbоljеlih оd mоrbilа u RS 57 niје vаkcinisаnо ili је nеpоtpunо vаkcinisаnо zа svојu dоb ili su nеpоznаtоg vаkcinаlnоg stаtusа.

U RS od morbila 66 oboljelih

 • Bаnjаluka: 37
 • Istоčnо Sаrајеvо: 6
 • Vukоsаvljе: 4,
 • Lаktаši: 4
 • Kоzаrskа Dubicа: 4
 • Mоdričа: 3
 • Nоvi Grаd: 2
 • Vlаsеnicа: 1
 • Šаmаc: 1
 • Pаlе: 1
 • Srbаc: 1
 • Čеlinаc: 1
 • Šipоvо: 1

(Nezavisne)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo