ERASMUS: Mladi uče nove jezike i upoznaju druge kulture

Studiranje u inostranstvu na prestižnim evropskim univerzitetima, učenje novih jezika, upoznavanje novih kultura i tradicija dio su prednosti studentskih razmjena u okviru ERASMUS plus programa, poručeno je sa promocije ovog programa koji je održan u Banjaluci, u organizaciji Info centra Evropske unije u BiH i u saradnji s banjalučkim Univerzitetom.

Studentima i akademskom osoblju predstavljene su  nove mogućnosti ovog programa, a neki od učesnika su govorili i o svojim iskustvima.

Student master programa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Veselin Radosavac je boravio na dvije ERASMUS+ razmjene, na univerzitetima u Mariboru i na Kritu.

– Svi moji prijatelji su boravili na razmjenama i prenijeli odlična iskustva. Motivisali su me da odem na razmjenu, proširim vidike i upoznam nove ljude i kulture. Doživio sam sve ono o čemu su mi pričali, mislim čak i više, te sam veoma zahvalan na ovoj mogućnosti – istakao je Radosavac.

Sa Univerziteta u Banjaluci poručili su da broj zainteresovanih studenata za razmjenu i odlazak na neki od evropskih univerziteta raste iz godine u godinu.

– Tokom tri godine, od 2014. do 2017. godine, uradili smo različita istraživanja sa studentima i pitali ih koje prepreke vide da bi išli u razmjenu. Naveli su ih nekoliko: nepoznavanje stranog jezika, neinformisanost i strah od toga da li će ispiti, ostvareni rezultati u inostranstvu biti priznati. Nakon toga je Univerzitet u Banjaluci radio na sistemskim rješenjima na otklanjanju ovih prepreka – rekla je viši stručni saradnik za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta Jelena Rožić.

Direktor ERASMUS+ kancelarije u BiH Suad Muhibić kaže da su glavni ciljevi programa pomoći visokoškolskim obrazovnim institucijama da unaprijede svoje kapacitete, modernizuju i poboljšaju nastavne planove i programe i upravljačke strukture. Jedna od najznačajnijih komponenti programa jeste i sve veća mobilnost studenata iz BiH.

(Srpskainfo)

U NP RS dodijeljene nagrade za najbolja umjetnička ostvarenja

U Narodnom pozorištu Republike Srpske na Velikoj sceni premijerno je izvedena predstava “Što te nema” autora Marijane Aracki, u režiji Erola Kadića, koja je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta RS, Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

SNSD: Interes RS ne može biti talac grupa ili pojedinaca

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izuzetno cijeni doprinos DNS u kreiranju i provođenju zajedničkih politika kako u Republici Srpskoj i BiH svih prethodnih godina i ne vidi nijedan razlog da se i ubuduće ne nastavi sa politikom okupljanja partija iz Republike Srpske oko vitalnih nacionalnih interesa.

Vlada Srpske podržava razvojne projekte

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Rogatici da će Vlada Srpske i ubuduće, kao i do sada, nastaviti da podržava intenzivni privredno-ekonomski razvoj ove lokalne zajednice.

Zbog lančanog sudara kod “Delta Planeta” velika gužva na Istočnom tranzitu

U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 16.30 kod  TC “Delta Planet” nije bilo povrijeđenih, ali je pričinjena materijalna šteta na više automobila. Zbog saobraćajne nesreće stvorena je velika gužva na Istočnom tranzitu, pa se vozači mole za strpljenje. – Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nervoza i neznanje su najgora kombinacija za volanom i sada

KRIM-POLICIJA U RK “BORAC”: Uprava poručuje da su svi papiri čisti

Čelnici Rukometnog kluba Borac ovih dana odgovaraju na pitanja inspektorima krim-policije, Odjeljenja za privredni kriminal nakon anonimne prijave, i ističu da je sve regularno i da će to uskoro biti dokazano. – Prijavljeni smo za malverzacije, a neki članovi Upravnog odbora, koji izdvajaju svoje vrijeme i novac za Borac, morali su davati izjave. Predmet prijave