ERASMUS: Mladi uče nove jezike i upoznaju druge kulture

Studiranje u inostranstvu na prestižnim evropskim univerzitetima, učenje novih jezika, upoznavanje novih kultura i tradicija dio su prednosti studentskih razmjena u okviru ERASMUS plus programa, poručeno je sa promocije ovog programa koji je održan u Banjaluci, u organizaciji Info centra Evropske unije u BiH i u saradnji s banjalučkim Univerzitetom.

Studentima i akademskom osoblju predstavljene su  nove mogućnosti ovog programa, a neki od učesnika su govorili i o svojim iskustvima.

Student master programa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Veselin Radosavac je boravio na dvije ERASMUS+ razmjene, na univerzitetima u Mariboru i na Kritu.

– Svi moji prijatelji su boravili na razmjenama i prenijeli odlična iskustva. Motivisali su me da odem na razmjenu, proširim vidike i upoznam nove ljude i kulture. Doživio sam sve ono o čemu su mi pričali, mislim čak i više, te sam veoma zahvalan na ovoj mogućnosti – istakao je Radosavac.

Sa Univerziteta u Banjaluci poručili su da broj zainteresovanih studenata za razmjenu i odlazak na neki od evropskih univerziteta raste iz godine u godinu.

– Tokom tri godine, od 2014. do 2017. godine, uradili smo različita istraživanja sa studentima i pitali ih koje prepreke vide da bi išli u razmjenu. Naveli su ih nekoliko: nepoznavanje stranog jezika, neinformisanost i strah od toga da li će ispiti, ostvareni rezultati u inostranstvu biti priznati. Nakon toga je Univerzitet u Banjaluci radio na sistemskim rješenjima na otklanjanju ovih prepreka – rekla je viši stručni saradnik za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta Jelena Rožić.

Direktor ERASMUS+ kancelarije u BiH Suad Muhibić kaže da su glavni ciljevi programa pomoći visokoškolskim obrazovnim institucijama da unaprijede svoje kapacitete, modernizuju i poboljšaju nastavne planove i programe i upravljačke strukture. Jedna od najznačajnijih komponenti programa jeste i sve veća mobilnost studenata iz BiH.

(Srpskainfo)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke