EU UPOZORAVA: Zagađujuće gorivo mora postati prošlost

Ako BiH želi da bude članica EU, za najkasnije 31 godinu će morati svoju ekonomiju potpuno da oslobodi fosilnih goriva koja zagađuju okolinu, podstiču globalno zagrijavanje i utiču na zdravlje ljudi, kažu u Evropskoj komisiji.

Oni upozoravaju da BiH ne čini dovoljno da se na vrijeme preorijentiše na obnovljive izvore energije, ističući kao poseban problem dalje insistiranje na izgradnji termocentrala, umjesto da se fokusiraju više na obnovljive izvore energije. Oni podsjećaju da BiH i dalje ima nedovoljno iskorišten vodni potencijal te da bi se u južnim područjima sa mnogo sunca mogle graditi solarne energane, a u otvorenim gorskim područjima vjetroparkovi.

U svim pregovaračkim dokumentima EU navedeno je da EU promoviše odlučnu akciju za čistiju okolinu, održiv razvoj i zaštitu životne sredine. Navode da EU pravna stečevina sadrži čitav niz odredaba u vezi sa klimatskim promjenama, kvalitetom vode i vazduha, zbrinjavanjem otpada, zaštitom prirode, industrijskim zagađenjem, korištenjem hemikalija, bukom i civilnom zaštitom.

U mišljenju Evropske komisije o napretku BiH je upozoreno da BiH ima određeni nivo spremnosti za članstvo u EU kada je u pitanju ekologija, što, prevedeno sa šifrovanog briselskog jezika, znači da je urađeno vrlo malo u ovoj oblasti.

Poseban problem, kako je istaknuto u analitičkom izvještaju, predstavlja nedostatak politika za energetsku efikasnost. Kako kažu, BiH se, prema akcionom planu iz ove oblasti, obavezala da će do 2018. godine trošenje energije smanjiti za devet odsto, dok je ostvareno samo 3,77 odsto.

“BiH nema državni zakon o zaštiti okoline niti državni autoritet koji se bavi ovom tematikom. Usklađivanje zakonodavstva u ovoj oblasti sa pravnom stečevinom EU se sprovodi bez postojanja nacionalnog programa za usvajanje pravne stečevine”, upozoravaju oni.

Lars Gunar Vigemark, šef Delegacije EU u BiH, je “Nezavisnim” rekao da je zagađenje veoma ozbiljan problem u BiH, kojem se ne pridaje adekvatna pažnja.

“Mnogo energije dobijate iz uglja, poput lignita. Tim ugljem snabdijevate termocentrale sa zastarjelim tehnologijama iz kojih šiklja smrtonosno zagađenje. EU želi da ima ekonomiju bez učešća karbona do 2050. i to je politika buduće predsjednice Komisije (Ursule fon der Lejen). To znači da neće moći da se koriste fosilna goriva – nema mrkog uglja, lignita, mazuta. Ako sada izgradite termocentralu, njen životni vijek je 40-50 godina. Razmislite šta će to značiti u ovom kontekstu ekonomije bez fosilnih goriva, a budućnost je iza ćoška”, kaže on.

U Delegaciji EU kažu da postoji problem izgradnje novih termocentrala, iako se, kako navode, BiH obavezala na sastanku u Podgorici na dekarbonizaciju i potvrdila svoju opredijeljenost za postavljanje ambicioznih ciljeva do 2030. godine u vezi sa dekarbonizacijom, obnovljivim izvorima energije i energetskom efikasnosti.

“Ova obaveza bi se trebalo odraziti na svaku odluku o investiranju u energetski sektor”, navode oni i upozoravaju da se grade veliki termoenergetski projekti s korištenjem uglja, poput izgradnje novog bloka u termocentrali u Tuzli, za koji ističu i da nije usklađen s pravilima EU u vezi sa državnom pomoći.

“BiH bi trebalo da pažljivo procijeni razvoj Bloka 7 u svjetlu svojih obaveza kao potpisnica međunarodnih ugovora”, kažu oni.

(Nezavisne)

Maja Jovanović (DNS) novi načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj u banjalučkoj Gradskoj upravi

Na današnjoj redovnoj 38. sjednici Skupštine grada Banja Luka Maja Jovanović imenovana je za novog načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, a nakon što je položila svečanu zakletvu završeno je zadnje skupštinsko zasjedanje ove godine. „Zahvaljujem se na ukazanom povjerenju i želim da zajedničkim snagama u našem gradu poboljšamo kvalitet života svih

Kakvo vrijeme očekuje Banjalučane u novogodišnjoj noći?

Građani najvećeg grada Srpske se uveliko spremaju za novogodišnju noć, a pored zabave koju obećavaju mnogobrojni banjalučki restorani i kafići, sugrađani, ali i gosti, u najveselijoj noći u godini mogu uživati i na otvorenom, to jeste na Trgu Krajine, gdje su najavljeni koncerti poznatih grupa i pjevača.

Budžet Banjaluke 150 miliona KM

Prijedlog budžeta grada za 2020. godinu iznosi 150 miliona KM, od čega će 33 miliona KM biti izdvojena za kapitalne investicije, rečeno je danas na sjednici Skupštine grada, posljednjoj sjednici ove godine, a pred odbornicima je bio dnevni red od 78 tačaka.

DOPIS: 40 funkcionera DNS-a traži da ministar bude Rodić, Pavić ne odustaje od Aćimovića

Grupa članova Predsjedništva i Glavnog odbora DNS, predsjednika opštinskih odbora, članova organizacije mladih i organizacije žena ove stranke, planiraju da pošalju dopis predsjedniku stranke Marku Paviću, u kojem će zatražiti da povuče kandidaturu Draška Aćimovića za ministra u Savjetu ministara BiH. U dopisu, koji je u posjedu Srpskainfo, a potpisalo ga je više od 40

TENISKO ČUDO IZ GRADIŠKE: Tea Kovačević (9) pobijedila na turniru u Majamiju, najbolja među 2.000 juniora

Devetogodišnja Tea Kovačević iz Gradiške pobjednik je prestižnog i najkvalitetnijeg svjetskog teniskog turnira za mlađe juniore u Majamiju, na Floridi. Ona je sinoć, kako javlja njen trener i otac Marko Kovačević, u finalu savladala vršnjakinju iz Rumunije Jasminu Marie Stroe rezultatom 2:0, u setovima 6:0, 6:0. Za četiri dana izvanredna Tea je ostvarila pet ubjedljivih

U Banjaluci i Brčkom oduzete cigarete i duvan vrijedni 60.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje privremeno su oduzeli 7.350 paklica cigareta i 166 kilograma duvana na tržnici u Banjaluci i na području Brčko distrikta, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na oko 60.000 KM, saopšteno je iz UIO BiH.