Vijesti 24.02.2019.

„Festival cvijeća“ i ovog proljeća u našem gradu

ČITANJE: 1 minuta

Poslije uspješnog prvog izdanja, „Banjalučki festival cvijeća“ biće organizovan i ovog proljeća. Već sa prvim znacima buđenja vegetacije, u gradskim parkovima osvanuće i više od 10.000 sadnica jedinstvenog tulipana sorte „Banja Luka“, po kojem je naš grad poznat među cvjećarima širom Evrope.

U cvjetnoj oazi, koja je tokom Prvog festivala cvijeća prošle godine privukla veliki broj posjetilaca, svi će ponovo moći da uživaju od 17. do 19. maja.

Pripreme za Drugi „Banjalučki festival cvijeća“ već su započele, odnosno imenovan je Sekretarijat za organizaciju manifestacije i održani prvi radni sastanci.

-Plan je da uskoro uputimo poziv svim zainteresovnim izlagačima za učešće na Festivalu, a za razliku od prethodne ove godine biće pozvani i učesnici iz inostranstva. Svi će imati rok da svoje prijave dostave do 30. aprila – kazali su iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Banja Luka je prije više od 30 godina imala izložbu cvijeća, koja je bila popularna i veoma posjećena.

-Upravo namjera Grada jeste da se vrati Festival cvijeća po uzoru na taj nekadašnji koji je bio čuvena manifestacija posvećena cvijeću u regionu. Istovremeno, prošle godine u grad se vratio i tulipan sorte “Banja Luka”, crveno-žute boje, koji će i ovog proljeća da krasi gradske parkove – kazali su iz nadležnog odjeljenja.

Kako su kazali, cilj je da se promoviše Banja Luka kao grad zelenila, obogate manifestacioni i turistički sadržaji, kao i promocija profesija cvjećara, proizvođača cvijeća i dekorativnog sadnog materijala, te pejzažne arhitekture i hortikulture.