Film o tužnom svijetu usamljenih duša u Narodnom pozorištu RS

Projekcija filma Džona Hjustona “Mudra krv”, po istoimenom romanu Flaneri O'Konor, biće održana na sceni “Petar Kočić” Narodnog pozorišta RS u ponedjeljak sa početkom u 19.30.

Radnja filma smještena je u pedesete godine prošlog vijeka na američkom jugu, a razgovor nakon projekcije sa publikom vodiće dramaturg Slaviša Radan. Ulaz na projekciju je besplatan.

Radan tvrdi da bez obzira na vrijeme i mjesto radnje, film i te kako govori o današnjem vremenu i ovom prostoru.

“U šta danas, u 21. stoljeću, vjerujemo? ‘U pravdu! U istinu’, rekli bi mnogi na sav glas. Pa… šta je faktor pokretač koji određuje naše djelovanje? Da li su to doista ‘pravda’ i ‘istina'”, upitao je Radan na pitanja koja postavlja i na koja traži odgovore ovaj film. Odgovore, kako naglašava Radan, ovo ostvarenje traži na vrlo neobičan način, kroz krajnje apsurdne situacije i nepredvidive crnohumorne dijaloge i groteskne likove u savršenoj glumačkoj podjeli koju predvodi Bred Durif.

“Za Flaneri O'Konor slobodno se može reći da je prozaista američkog juga, s obzirom na to da je radnja njenih djela uglavnom smještena na jug SAD, odakle i sama potiče. Pitanje morala i fundamentalističkog protestantizma provlači se kroz većinu njene proze, pa tako i kroz ovaj roman, objavljen 1952. godine. Likovi su groteskni i kao takvi omogućuju poprilično poigravanje sa stvarnošću”, ističe Radan o romanu po kojem je film nastao.

Spisateljica romana, podsjeća Radan, jednom je izjavila da “sve što dolazi sa juga čitaoci sa sjevera opisaće kao groteskno, osim ako zaista nije groteskno, a u tom slučaju će biti nazvano realističnim”.

O'Konorova je preminula 1964. godine u 39. godini, a Džon Hjuston mnogo godina kasnije odlučio je da ekranizuje njenu “Mudru krv”.

“Majstorski je to učinio, što je od Hjustona i očekivano – u Filmoteci smo imali priliku vidjeti njegovo remek-djelo ‘Mrtvi’, nastalo po istoimenoj priči Džejmsa Džojsa, posljednjoj u zbirci ‘Dablinci’. Gledajući ova dva filma, pažljivo oko će prepoznati njihove zajedničke karakteristike, što onda možda može da učini prepoznatljivim i ono što bi se moglo nazvati Hjustonovim životnim preokupacijama”, kaže Radan.

Dodaje da nas film na neobičan način – kroz dijaloge i situacije apsurda, uvlači u jedan, naizgled možda drugačiji, nama stran svijet. To međutim, kaže Radan, radi samo naizgled.

“Jer to prije svega čini da bi nas sa što većom žestinom otrijeznio i da bismo shvatili da je upravo to što gledamo naš stvarni svijet, naše svakidašnje okruženje – tužni svijet usamljenjih duša. Takođe govori i o našim potrebama kojima se vodimo kroz život, kao i o onima rijetkima čije su potrebe uglavnom duhovne orijentacije, pa ih stoga malo ko i razumije”, rekao je Radan.

(Nezavisne)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje