Magazin 03.05.2018.

FINALE 11. MAJA Sve spremno za Đurđevdanski festival

ČITANJE: 1 minuta

Finale Đurđevdanskog festival dječije pjesme biće održane 11. maja u Sportskoj dvorani “Borik” u Banjaluci. Festival je međunarodnog karaktera, a finale će direktno prenositi televizija RTRS.

Za ovogodišnji festival odabrano je 16 kompozicija koje će pjevati 23 djece iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Italije i Rusije.

Đurđevdanski festival je najdugovječniji, i već 25 godina najpoznatiji, festival dječije pjesme u regionu, uz koji su odrastale generacije. Prvi festival održan je 5. maja, 1994. godine pod nazivom “Djeca pjevaju Republici Srpskoj”.

Za ovaj dječiji festival u proteklom periodu u regionu napisano je više od četiri stotine kompozicija, a kompozicije i soliste biraju komisije u kojima su kompozitori, muzički pedagozi, muzički producenti i urednici. Kompozicije se, prema glasovnim mogućnostima i karakteru dodjeljuju malim solistima.

Od 2005. godine ovaj festival postao je internacionalni, a na njemu učestvuju ne samo djeca iz Evrope, nego i izvan starog kontinenta.

U žiriju ovogodišnjeg festivala su Tihomir Preradović, kompozitor i muzički producent iz Zagreba, predsjednik žirija, Minja Subota, umjetnik iz Beograda, Vanja Mišić, kompozitor i vokalni solista iz Banjaluke, Dejan Dejanović, rukovodilac Muzičke produkcije Radio-televizije Republike Srpske, Iva Dragojević, izvođač pobjedničke kompozicije Đurđevdanskog festivala 2017, Teodora Ratković, izvođač pobjedničke kompozicije Đurđevdanskog festivala 2017 i Dragoljub Sladojević, urednik redakcije Đurđevdanskog festivala.

(Mondo)