Fondu PIO izvršena isplata dividende od 5.084.827 KM

Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske danas je kao osnivaču Penzijskog rezervnog fonda izvršena isplata dividende u ukupnom iznosu od 5.084.827 KM, saopšteno je iz Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske.

Isplata je izvršena prema odluci Upravnog odbora Fonda PIO Republike Srpske.

“Kao rezultat procesa restrukturisanja portfelja PREF-a, u 2018. godini je nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti i depozite, te su prihodi od kamata u prošloj godini dostigli 4,80 miliona KM. U strukturi prihoda, dividende i dalje čine najznačajniji prihod PREF-a”, navodi se u saopštenju PREF-a.

U saopštenju je pojašnjeno da je u 2018. godini ostvaren prihod od dividende u iznosu od 5,41 milion KM, te da je kao i prethodnih godina, preduzeće sa najvećom dobiti i najvećom dividendom koja je isplaćena PREF-u “Telekom Srpske”, koji je PREF-u prošle godine isplatio dividendu u iznosu od 5,1 milion KM.

Direktor Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom Republike Srpske Miloš Grujić rekao je da su danas u trezor Republike Srpske uplatili dividendu u iznosu od 5,084 miliona KM.

“Prema Zakonu o Penzijskom rezervnom fondu Republike Srpske, ovaj iznos poslužiće za podršku sistemu obaveznog penzionog osiguranja. Zadovoljni smo što i ove godine isplaćujemo dividendu u maksimalno Zakonom dozvoljenom iznosu. Od osnivanja smo kontinuirano povećavali učešće dužničkih hartija u portfelju PREF-a, a time i prihode od kamata”, pojasnio je Grujić.

Prema njegovim riječima, trenutno je 40 odsto portfelja PREF-a ili 92 miliona KM u dužničkim instrumentima, što garantuje da će i u budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske.

(Srna)

Otkrivena velika laboratorija za proizvodnju droge u Banjaluci

Policijski službenici Uprave za organizovani kriminalitet MUP-a Republike Srpske, pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, sproveli su na području grada Banjaluka operativnu akciju “Unikat”. U akciji je pronađena velika laboratorija za proizvodnju marihuane i uhapšene su četiri osobe. U pitanju je vještačka laboratorija za proizvodnju skanka u kojoj je, prema procjenama, pronađena oko tona droge.

STRUČNJACI POKAZALI KAKO OPLEMENITI PROSTOR: Umjetnička djela zamjenjuju sive zidove

Gradnja mreže javnih česmi u centralnom dijelu Banjaluke te oslikavanje tri prolaza u Gospodskoj ulici među prvim su idejama koje bi trebalo da budu ostvarene ove godine u sklopu projekta “Male intrevencije” (MI). Te i druge ideje uz moto “Manje je više” osmislio je tim stručnjaka iz oblasti arhitekture, urbanizma, pejzažne arhitekture i građevinarstva s

TRG KRAJINE Stanivuković prikuplja potpise za dvije peticije

“Ne borimo se samo protiv zagađenja piralenom, niti samo za pravo građana na slobodu okupljanja, uključujući i pravo na okupljanje na Trgu Krajine u Banjaluci. Mi se borimo za promjenu sistema.” Izjavio je ovo narodni poslanik PDP Draško Stanivuković, na Trgu Krajine, gdje je u toku prikupljanje potpisa za podnošenje dvije građanske inicijative – jedna

Besplatan kurs meditacije i pozitivnog razmišljanja u Banjaluci

Radionica “Moć pozitivnog razmišljanja” i kurs meditacije koje će voditi Mirko Prljić održaće se u petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak u holističkom centru Ananda.  Porijeklom iz Bosne i Hercegovine, mašinski inžinjer po struci, Mirko zadnjih 49 godina živi u Južnoj Africi. Već 30 godina  praktikuje meditaciju i osobni razvoj i trenutno vodi Brahma Kumaris centar za meditaciju