Formiranje nove poslovne zone kod preduzeća “Jelšingrad”

Nova poslovna zona nadomak preduzeća “Novi Jelšingrad” u mjesnoj zajednici Lazarevo bi sredinom iduće godine trebalo da otvori kapije za prve investitore koji bi tu gradili proizvodne pogone.

Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić je rekao da bi nova poslovna zona obuhvatala oko 5,2 hektara na dvije površine.

– Za razliku od Poslovne zone “Ramići”, gdje postoji kombinacija praznog građevinskog zemljišta i ranije izgrađenih objekata, na lokaciji kod “Jelšingrada” se nalazi samo zemljište koje planiramo ponuditi na prodaju potencijalnim investitorima – kazao je Laketić.

On je rekao da očekuje da će ove godine biti donesen novi regulacioni plan koji će definisati izgled ovog prostora, te raspored saobraćajnica koje će voditi do tih površina.

– Taj dokument će nam omogućiti da planiramo raspored ostale infrastrukture na tom području, kao što su priključci na kanalizacionu i vodovodnu mrežu. Osim toga, ove godine planiramo da raščistimo to područje, jer je trenutno zaraslo – rekao je Laketić.

Dodao je da je iduće godine planirana izgradnja infrastrukture na toj lokaciji, da bi budući investitori na raspolaganju imali novu saobraćajnu infrastrukturu sa kompletnom fekalnom, oborinskom i kablovskom kanalizacijom, te javnom rasvjetom.

– Želimo da obezbijedimo što bolje uslove za potencijalne investitore. To bismo mogli ostvariti do sredine iduće godine, kada očekujemo da investitori preuzmu prve parcele – rekao je Laketić.

Prema njegovim riječima, namjera gradskih vlasti nije da u novoj poslovnoj zoni budu smješteni tržni centar, kiosci ili prodavnice, već da to bude prostor na kojem će biti izgrađeni isključivo proizvodni pogoni.

– Bitno je da bude zaposlen što veći broj radnika i da je riječ o proizvodnji koja je izvozno orijentisana – rekao je Laketić i dodao da već sada imaju veliku zainteresovanost investitora za to zemljište.

Gradska uprava je napravila i plan ulaganja za razvoj ove poslovne zone i to kroz trogodišnji plan kapitalnih investicija koji je usvojen na posljednjem zasjedanju Skupštine grada. Tim dokumentom planirano je ulaganje od po 200.000 KM za svaku godinu za navedenu lokaciju.

Ramići

Grad je već oformio jednu poslovnu zonu i to u Ramićima, na prostoru kompleksa nekadašnje “Valjaonice HVT”. Prema posljednjim informacijama iz Gradske uprave u njoj trenutno posluju tri firme u zakupljenim objektima.

Osim toga, na tom području je prodato 11 parcela koje je kupilo deset firmi za 1,3 miliona KM s ciljem gradnje proizvodnih objekata. Prodata su i tri objekta za 1,9 miliona KM. Grad je prethodnih godina u poboljšanje infrastrukture u ovoj zoni uložio oko 4,5 miliona KM, dok su investitori u zoni uložili 9,5 miliona KM.

(Glas Srpske)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo