Formiranje nove poslovne zone kod preduzeća “Jelšingrad”

Nova poslovna zona nadomak preduzeća “Novi Jelšingrad” u mjesnoj zajednici Lazarevo bi sredinom iduće godine trebalo da otvori kapije za prve investitore koji bi tu gradili proizvodne pogone.

Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić je rekao da bi nova poslovna zona obuhvatala oko 5,2 hektara na dvije površine.

– Za razliku od Poslovne zone “Ramići”, gdje postoji kombinacija praznog građevinskog zemljišta i ranije izgrađenih objekata, na lokaciji kod “Jelšingrada” se nalazi samo zemljište koje planiramo ponuditi na prodaju potencijalnim investitorima – kazao je Laketić.

On je rekao da očekuje da će ove godine biti donesen novi regulacioni plan koji će definisati izgled ovog prostora, te raspored saobraćajnica koje će voditi do tih površina.

– Taj dokument će nam omogućiti da planiramo raspored ostale infrastrukture na tom području, kao što su priključci na kanalizacionu i vodovodnu mrežu. Osim toga, ove godine planiramo da raščistimo to područje, jer je trenutno zaraslo – rekao je Laketić.

Dodao je da je iduće godine planirana izgradnja infrastrukture na toj lokaciji, da bi budući investitori na raspolaganju imali novu saobraćajnu infrastrukturu sa kompletnom fekalnom, oborinskom i kablovskom kanalizacijom, te javnom rasvjetom.

– Želimo da obezbijedimo što bolje uslove za potencijalne investitore. To bismo mogli ostvariti do sredine iduće godine, kada očekujemo da investitori preuzmu prve parcele – rekao je Laketić.

Prema njegovim riječima, namjera gradskih vlasti nije da u novoj poslovnoj zoni budu smješteni tržni centar, kiosci ili prodavnice, već da to bude prostor na kojem će biti izgrađeni isključivo proizvodni pogoni.

– Bitno je da bude zaposlen što veći broj radnika i da je riječ o proizvodnji koja je izvozno orijentisana – rekao je Laketić i dodao da već sada imaju veliku zainteresovanost investitora za to zemljište.

Gradska uprava je napravila i plan ulaganja za razvoj ove poslovne zone i to kroz trogodišnji plan kapitalnih investicija koji je usvojen na posljednjem zasjedanju Skupštine grada. Tim dokumentom planirano je ulaganje od po 200.000 KM za svaku godinu za navedenu lokaciju.

Ramići

Grad je već oformio jednu poslovnu zonu i to u Ramićima, na prostoru kompleksa nekadašnje “Valjaonice HVT”. Prema posljednjim informacijama iz Gradske uprave u njoj trenutno posluju tri firme u zakupljenim objektima.

Osim toga, na tom području je prodato 11 parcela koje je kupilo deset firmi za 1,3 miliona KM s ciljem gradnje proizvodnih objekata. Prodata su i tri objekta za 1,9 miliona KM. Grad je prethodnih godina u poboljšanje infrastrukture u ovoj zoni uložio oko 4,5 miliona KM, dok su investitori u zoni uložili 9,5 miliona KM.

(Glas Srpske)

Rukometaši Borca treći polufinalisti Kupa BiH

Rukometaši Borca plasirali su se u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine. Banjalučani su u uzvratom susretu četvrtfinala večeras u Doboju odigrali neriješeno sa Slogom 23:23, ali su plasman u polufinale izboirli zahvaljujući pobjedi u prvom meču rezultatom 30:26. Nastup u polufinalu kupa već su izborili Bosna iz Visokog, koja je u dvomeču bila bolja od

BJELICA PRELOMIO: Kandidovaću se za predsjednika SDS-a

Milovan Bjelica, načelnik Sokoca i potpredsjednik Srpske demokratske stranke kazao je za N1 da će se kandidovati na narednim unutarstranačkim izborima za poziciju predsjednika stranke. “Kandidovaću se. Sigurno ću se kandidovati”, poručio je u Danu uživo na N1. On smatra da Vukota Govedarica treba biti smijenjen sa te pozicije, a na pitanje ko bi ga

NSRS: Odbor za bezbjednost raspravljao o Drašku Stanivukoviću, usvojili tri zaključka

Druga sjednica Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske održana je danas u prostorijama entitetskog parlamenta, saopćeno je danas iz Narodne skupštine RS. Odbor za bezbjednost je na Drugoj sjednici, nakon razmatranja zahtjeva Kluba poslanika Partije demokratskog progresa povodom ugrožavanja ličnosti i imovine narodnog poslanika Draška Stanivukovića, jednoglasno je usvojio tri zaključka. Zaključke pročitajte u

Suđenje specijalcima: Zeleni audi za pljačku kupljen preko PIK-a

Zeleni audi A6, koji je korišten u pljački na autoputu Banjaluka – Gradiška, nekoliko dana prije toga Nataša Mijatović prodala je putem PIK oglasa nepoznatom kupcu za 2.400 KM i to bez bilo kakve dokumentacije jer mu, kako je danas ispričala u banjalučkom Okružnom sudu, nisu trebali papiri, već samo tablice. Mijatovićeva, iz Piskavice, kod

TE “UGLJEVIK” Do kraja godine bićemo najčistija termoelektrana u regionu

Zbog rješavanja problema zagađivanja okoline u termoelektrani (TE) „Ugljevik“ u toku je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova (ODG), vrijednosti oko 80 miliona evra, poručili su iz te elektrane. Reagujući na analizu više evropskih organizacija za zaštitu životne sredine, u kojoj se navodi da TE „Ugljevik“ emituje više sumpor dioksida (SO2) nego sve njemačke elektrane

STRUČNJACI IZ ŠVEDSKE U BANJALUCI Štokholmski institut radiće strategiju zaštite životne sredine RS

Predstavnici institucija RS, akademske zajednice i nevladinog sektora razgovarali su danas sa ekspertima Štokholmskog instituta za životnu sredinu (SEI), koje je Ambasada Švedske u BiH angažovala da izrade Strategiju zaštite životne sredine Republike Srpske. Zadatak švedskih stručnjaka je da, nakon razgovora sa predstavnicima nadležnih institucija iz RS, na osnovu ustanovljenih očekivanja i strateških prioriteta, izrade

ČUBRILOVIĆ: Izbjegavati teme u BiH o kojima nema zajedničkih stavova

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas Srni da Srpska prednjači u funkcionisanju institucija, ali da nije dobro što još nije kompletirana vlast na svim nivoima u BiH zbog čega se osjeti nedostatak rada ostalih struktura u BiH. “Mnogo je zajedničkih institucija koje treba što prije da profunkcionišu. Nadam se da će