Magazin 20.10.2018.

(FOTO) KNJIGOVESTVO KAO HOBI Banjalučanka njeguje stare tehnike uveza svesaka

ČITANJE: 3 minute

Nina Stanarević (27) iz Banjaluke, grafički dizajner, pri završetku studija zainteresovala se za knjigovestvo, od kada se uspješno bavi ovim starim zanatom i pored redovnih poslovnih obaveza godišnje napravi preko 100 ručno uvezanih svesaka.

“Na četvrtoj godini studija imala sa predmet ‘Ilustracija’ a za vježbu sam napravila svesku za crtanje. Oduševila sam se i ja i profesori pa mi je to bio i diplomski rad”, ispričala je Nina Stanarević ekipi Anadolu Agency (AA) i dodala da je nastavila da se bavi knjigovestvom istražujući tehnike za diplomski rad.

Iako je planirala da joj to bude osnovno zanimanje, zaposlila se, a knjigovezac je ostala iz hobija. Konac, papir, karton i platno osnovni su joj materijali za rad od kojih izrađuje sveske primjenjujući razne tehnike uveza bez korištenja ljepila.

Objasnila je da je jako malo knjigovezaca u regionu, naročito onih koji se bave tehnikama koje ne spadaju u tvrdi povez. Kada su pitanju tehnike, među omiljenijim joj je “koptik”, što izgleda slično kao tvrdi povez pri čemu se tabaci uvezuju za korice, te “long stitch” ili dugi bod u kojem više pojedinačnih pamfleta čini knjigu.

Osim toga, koristi i “tajni belgijski uvez”, pri čemu se prvi radi nakon što se posebno naprave korice za koje se ona uvezuje papir i “japanski” uvez gdje su listovi pojedinačni, a format najčešće vodoravan.

Za svoje ručno uvezane sveske bilo da se koriste kao sveske za crtanje ili spomenari, lako pronalazi mušterije, a najčešće radi po narudžbi. U dosadašnjem radu i kontaktu s klijentima shvatila da jako malo ljudi zna više od osnovnih informacija o knjigovestvu, a i pored objašnjavanja procedure uvezivanja sveski mnogi ne mogu da shvate da joj je potrebno četiri sata za kompletan proces izrade. Proces se sastoji od pripreme papira i korica za koje najčešće koristi platna koja sama boji prirodnim bojama.

“Ne mogu da odredim cijenu kakvu zaslužuje cjelokupan proces, ali trudim se da nađem prihvatljivu cijenu za tržište, a da istovremeno ne naštetim ni sebi”, kaže Nina Stanarević.

Uz alat kao što su podloga za rezanje, skalpel, tupi nož, presavijač, osnovni materijali su joj papir i konac.

“Obožavam papir i volim da imam puno različitih materijala da eksperimentišem s njima i s različitim formatima. Oko 40 odsto mojih proizvoda su klasični, ali zbog sebe i mušterija eksperimentišem i skoro svaka sveska je u potpunosti jedinstvena. Moj dobavljač papira ima oko 300 do 400 vrsta papira pa isprobavam sve da vidim šta mi najviše odgovara”, rekla je ona.

Pošto je počela od sveski namijenjenih za crtanje i sada radije bira deblje vrste papira za te namjene, a naviše voli da rubovi listova izgledaju pokidano, što njenim sveskama dodatno daje rustikalni štih.

Kada je postala knjigovezac Nina Stanarević je svoj brend nazvala “Supa”. Osim uvezivanjem sveski, ona se bavi i raznim drugim vrstama ručnog rada i to prirodnim farbanjem, tkanjem, šivanjem, pletenjem heklanjem, vezom pa joj je naziv brenda bio logičan izbor obzirom da se pri kuhanju supe koriste razni sastojci.

“Potičem iz porodice veoma kreativnih žena koje su stvarale čuda, nisam mogla da dopustim da se to završi i sve to je odličan način da ispoljim kreativnost”, rekla je ona.

Dodala je da je u oblasti dizajna najviše zanima tekstilni dizajn i istraživanje klasičnih tehnika, odnosno njihova primjena na savremeni način.

(Anadolija)