Vijesti 31.08.2016.

(FOTO) Zavirite u sobe novog studentskog paviljona u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Otvaranje Četvrtog studentskog paviljona u Banjaluci studenti čekaju godinu dana.

Svaka od 140 soba u novom Domu ima mini kuhinju sa sudoperom, kupatilo sa umivaonikom i tuš kabinom, te sopstveni balkon sa cipelarom. Studenti će u sobama imati po dva kreveta, plakar, police, te dva radna stola sa stolicama.

Zgrada je na pet spratova, ali stanari imaju i olakšicu- lift, prenosi EuroBlic.

Zanimljivo je da je svakom spratu dodjeljena jedna boja, u koju je ofarban pod i namještaj.

studenski dom 1

Studenti će, za razliku od starih paviljona, na etažama imati i po jednu zajedničku kuhinju sa trpezarijskim stolom, firižiderom i grijnim pločama, za pripremu lakših jela.

U sklopu novog Doma nalaziće se još biblioteka, čitaonica i vešeraj, čije opremanje još nije završeno, te, kako je ranije najavljeno, studentski teatar i ambulanta.

Studenti su već nestrpljivi da se usele i iz prve ruke vide kako izgleda dugo najavljivani Paviljon četiri, međutim tačan datum otvaranja još nije poznat, kao ni cjenovnik.

studentski dom 2

Direktor Studentskog centra „Nikola Tesla“, Zoran Babić, očekuje da Paviljon ovih dana pređe u njihovo vlasništvo.

Naime, Univerzitet u Banjaluci ustupiće Studentskom centru novi Dom bez naknade, ali uz plaćanje PDV-a, čiji iznos još nije obračunat.

Prema Babićevim rečima, iduće sedmice bi trebao biti raspisan konkurs za studentski smještaj u Banjaluci.

studentski dom 3

“Konkurs moramo objaviti zbog brucoša da se oni mogu prijavljivati, a čim potpišemo ugovor sa Univerzitetom samo ćemo povećati kapacitet mjesta i na Četvrti paviljon, tako da ćemo ukupno imati oko 1.400 kreveta u Banjaluci”, precizirao je on.

Njegova gruba procjena je da će useljenje u novi Dom biti u drugoj polovini septembra, ali i to zavisi od dogovora Ministarstva prosvete i kulture RS, Univerziteta i Studentskog centra.

studentski dom 4

Četvrti paviljon primiće oko 280 najboljih i studenata iz socijalno – ugroženih kategorija, a njima će na raspolaganju biti dvokrevetne, te dvadesetak trokrevetnih soba.

Zoran Babić ističe da, sa studentskim predstavnicima, tek trebaju pregovarati o cijeni smještaja u novim sobama.

Međutim, on smatra da mjesečna “kirija” ne bi trebalo da bude niža od 60 maraka, a studenti koji prođu na konkursu moći će tražiti premještaj u neki od drugih paviljona, ukoliko im to bude preskupo.

Cjenovnik bi trebalo da bude poznat do 1. novembra.

(EuroBlic)