Vijesti 15.05.2017.

(FOTO) Zmija i kod Ekonomskog fakulteta

ČITANJE: 1 minuta

Na žbunju, neposredno pored banjalučkog Ekonomskog fakulteta, juče je u jutarnjim satima primjećena zmija koja izgledom podsjeća na livadskog smuka.

Fotografije je poslao čitalac portala nezavisne.com, a kako je naveo zmiju je slučajno primjetio prolazeći glavnom ulicom pored živice koja tu raste. Smuk nije otrovan a tijelo mu je vitko i dugo, glava uska, a zjenice okrugle. Ova zmija najčešće ima dužinu od 140 do 180 cm.

Naseljava svijetle bjelogorične šume, ali preferira suvlja staništa, kao što su stijene, gomile kamenja ili ruševine. Međutim, naseljava i livade sa grmljem i viokom travom. Smuk je dobar penjač i može se često vidjeti kako se penje po drveću, a pliva samo ako mora.

Ljeti se sunča, ali izbjegava velike temperature. Većinom se u septembru krije zbog zimskog mirovanja. Ima blagu narav, ali često ujeda kad se osjeti ugroženim, pri čemu ispušta sadržaj kloakalne žlijezde.

Napominjemo da je slična zmija viđena i u banjalučkom parku “Mladen Stojanović”, ali i u studentskom kampusu, kod Fakulteta političkih nauka, a jedna banjalučanka je istu ubila u svom dvorištu.

 

(Nezavisne)